Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt draait 180 graden

30 November 2023 - Matthijs Bremer

Nog geen week geleden stond de rundvleesprijs op de laagste stand sinds medio 2021. Nog geen week later is het de markt echter duidelijk over het dieptepunt heen. De kerstvraag is in een klap losgekomen, waardoor luxe onderdelen behoorlijk in trek zijn. Opvallend genoeg stijgt daarnaast ook de prijs van minder courante delen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van rundvlees heeft na een periode van daling een flinke stap naar boven gezet. De prijs van U-kwaliteit rundvlees is met maar liefst 20 cent gestegen. Daarmee komt de notering van week 47 uit op €4,63.

De markt is in korte tijd met 180 graden gedraaid. Nog geen drie weken geleden gaven slachthuizen aan een op de drie runderen te weigeren, maar inmiddels lijken slachthuizen weer te concurreren voor een grotere aanwas. Voor een deel is de hogere prijs aan een lager aanbod toe te schrijven. In de nazomer lag het slachtcijfer structureel boven het vijfjarig gemiddelde. Inmiddels lijkt het verschil door twee magere weken verdwenen en volgt het slachtcijfer de verwachte curve.

Toch is het aanbod nog altijd verre van krap. In de markt is echter te horen dat de vraag naar rundvlees behoorlijk is gestegen. Een hogere consumptie is in deze tijd van het jaar niet ongebruikelijk. Toch is het enthousiasme waarmee de kerstvraag dit jaar vrij lijkt te komen opmerkelijk. Slechts enkele weken geleden lieten consumenten het afweten, maar inmiddels loopt de verkoop volgens slachthuizen boven verwachting.

Met name de luxe onderdelen zijn op het moment erg intrek. Volgens ingewijden in de markt loopt vooral de verkoop van hazen en bavette erg goed. Daartegenover staat dat de vraag naar lendes (waaronder entrecotes) moeizaam op gang komt. Al zijn ook daar voorzichtige tekenen van herstel. Dit herstel kondigde zich vorige week al voorzichtig aan. In die week bleef de notering van U-kwaliteit rundvlees gelijk, terwijl de O- en P-kwaliteit nog flinke stappen naar beneden zetten. Daarnaast was in de markt te horen dat rundvlees van vleesvee goed liep, terwijl het aanbod aan vlees van melkkoeien sterker steeg dan de vraag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden