Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs daalt door lage vraag en volle reserves

22 November 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week verder gedaald. Vooral een lagere vraag en hoge vulgraad drukken op het moment de gasvraag. Toch is het de vraag of de prijs zo stabiel blijft, aangezien de temperaturen op het moment dalen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week gedaald. Op woensdag 15 november stond de TTF nog op €47,04 per megawattuur. Op dinsdag 21 november stond de gasprijs op het laagste punt van de week bij een stand van €44,90.

Een lagere vraag blijft een van de voornaamste oorzaken van de lage gasprijs. Gemiddeld gezien lijkt de Europese gasvraag met 25% lager uit te vallen dan in 2023. Opvallend is dat de lagere gasprijs amper voor een hogere vraag zorgt. Vorig jaar was de gasprijs ruim 3,5 keer zo hoog, maar was het gebruik ongeveer gelijk. Het lijkt erop dat de zwakke Europese economie voor een hogere gasprijs zorgt. Sinds de oorlog in Oekraïne daalt de industriële activiteit constant. Het meest recente Europese PMI kwam uit op 43. Een PMI van onder de 50 duidt op krimp.

Daarnaast reageerde de markt op een nieuwe prognose van Goldman Sachs. De zakenbank haar zijn prognose voor de prijs van Europees gas naar beneden bijgesteld, zo meldt Bloomberg. Toch komt de zakenbank ook met een waarschuwing: als er tegenvallers zijn rond het aanbod of als het koud wordt, dan zou de gasprijs zomaar kunnen verdubbelen.

Koud weer op komst
Ook op korte termijn lijkt een hogere gasprijs geen onrealistisch scenario. Het lijkt erop dat de temperaturen in Noord-Europa de komende weken gaan dalen. Het ligt dan ook voor de hand dat de vraag naar gas voor verwarmen gaat stijgen. Volgens verschillende media duiken de temperaturen onder het seizoensgemiddelde. Vooral in Duitsland worden lagere temperaturen verwacht. In Berlijn worden temperaturen van -2,5 graden verwacht. Dit geeft extra druk op de gasmarkt, aangezien panden in Duitsland net als in Nederland overwegend met gas worden verwarmd.

Dat de voorspellingen weinig grip krijgen op de gasmarkt lijkt vooral te komen door de hoge vulgraad. Zo'n twee weken geleden waren de Europese gasreserves tot recordvolumes gevuld. Op 7 november stond de vulgraad op het hoogtepunt, bij een stand van 99,8%. Inmiddels wordt er gas aan de reserves onttrokken. Volgens de laatste data van de Nederlandse Gasunie is dat gedaald tot 98,6%. Overigens zorgen niet alleen lage temperaturen ervoor dat er weinig gas aan de voorraden wordt onttrokken. Door de hoge windkracht werd in de meeste weken van de herfst tot nu toe slechts 25% tot 30% van de Nederlandse stroom met gas opgewekt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden