Sirozy / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Pluimveevleesmarkt in houdgreep Oost-Europa

16 November 2023 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs is na een flinke daling stabiel. Ingewijden in de markt vertellen dat het aanbod op het moment groot is door goedkope import uit Oost-Europa. Daarnaast is de vogelgriep terug van weggeweest.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtprijzen van vleeskuikens zijn na een daling stabiel. In week 43 was de vleeskuikenprijs €1,10. Inmiddels staat de slachtprijs twee weken op €1,04.

De pluimveevleesprijs is de laatste tijd flink gedaald. Lang bleef de slachtprijs stabiel op €1,15. Inmiddels is de prijs 11 cent lager. Daarbij zijn de lagere Oost-Europese prijzen de voornaamste reden voor prijsdruk. Volgens ingewijden in de markt is de vraag naar pluimveevlees nog altijd goed. Door het grote aanbod zijn slachterijen echter al tevreden als ze hun hele inventaris kunnen afzetten. Hoge energieprijzen zorgen ervoor dat slachterijen opslag en met name invriezen liever vermijden. Daardoor bestaat er op het moment behoorlijk wat druk op de onderdelenprijzen. Met name de prijzen van grote kippen staan onder druk. Volgens ingewijden in de markt hebben supermarkten een voorkeur voor vlees van kleinere kippen. Consumenten kopen om wat geld te besparen op het moment liever een kleiner stukje vlees. Daarnaast bestaat bij vlees van grotere kippen het risico dat de producten niet in de verpakkingen passen.

In Polen is het nog mogelijk om vleeskuikens tegen iets lagere prijzen in te kopen, maar inmiddels lijkt de grens in zicht. Op het moment variëren de prijzen tussen de 4,50 zlotti (omgerekend €1,03) en 4,90 zlotti (€1,12). De uitwerking hiervan is volgens ingewijden in de markt dat vooral de prijs van Pools pluimveevlees de prijs onder druk zet. Inmiddels is het importeren van levende kippen niet meer rendabel. Wel is er voldoende vlees op voorraad om in Noord-Europa af te zetten. Daarnaast zorgt de export uit Oekraïne voor extra prijsdruk. Gemiddeld gezien wordt er zo'n 20.000 ton per maand naar Europa geëxporteerd. Daarmee is Oekraïne de een na belangrijkste importmarkt voor de Europese Unie geworden. Maar liefst 60% daarvan heeft de bestemming Nederland. De importen variëren gemiddeld gezien tussen de 10.000 en 15.000 ton per maand.

Vogelgriep
Daarnaast vormen nieuwe vogelgriepuitbraken een nieuw risico op de pluimveevleesmarkt. In eerste instantie vond een besmetting plaats op een legveebedrijf in Renswoude. Daarop volgde nog een besmetting op een zorgboerderij in Middelie. De gevolgen zijn nog relatief beperkt. Op het moment geldt nog slechts een vervoersverbod voor pluimvee in een straal van 10 kilometer rond de besmettingshaard. Daarnaast heeft de regering een ophokplicht ingesteld. Voorheen was deze tweede maatregel vrij desastreus voor de sector. Sinds donderdag 9 november is daar verandering in gekomen. Door nieuwe wetgeving van de Europese Unie blijft de status van vrije-uitloopkippen tijdens een ophokplicht onbeperkt geldig. Voorheen verloren pluimveehouders die status na zestien weken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden