Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Vleesgigant Tyson neemt deel in Nederlands Protix

20 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De Amerikaanse voedingsgigant Tyson foods heeft een minderheidsbelang genomen in de Brabantse insectenkweker Protix. Met de investering heeft het bedrijf uit Bergen op Zoom €55 miljoen opgehaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Protix kweekt larven van zwarte soldaatvliegen (foto) die onder meer tot varkens- en kippenvoer wordt verwerkt. Het bedrijf is sinds 2019 actief en produceert zo'n 14.000 ton per jaar. Tyson is van plan de grondstof in hun diervoeders op te nemen. Daarom besloten beide partijen tot een joint venture voor de bouw van een fabriek voor insecteningrediënten in de Verenigde Staten.

Daarbij is het Tyson om de milieuvoordelen van het gebruik van insecten te doen. Het bijzondere van het gebruik van insecten is dat de bijproducten weer aan de insecten kunnen worden gevoerd. "De levenscyclus van insecten geeft ons de mogelijkheid om onze ketens volledig circulair in te richten", zo vertelt John R. Tyson, de CFO van Tyson, in een verklaring.

Ambitie
De twee bedrijven spraken af dat de Tysons investering wordt ingezet om de wereldwijde groei van Protix te financieren. Dit is een flinke stap richting de doelen van het bedrijf. In 2035 wil het bedrijf wereldwijd actief zijn en €1 miljard per jaar omzetten. Als het aan Protix ligt, is de samenwerking met Tyson zeker niet de laatste. Om het doel te bereiken wil het bedrijf de handen met nog meer grote internationale bedrijven ineen slaan. Daarnaast is Protix van plan om eiwitten voor humane consumptie te produceren. Met de investering lijkt Tyson ook vroegtijdig in te zetten op de mogelijke groei naar deze markt. Mocht het bedrijf in deze markt te willen stappen, dan heeft het alvast een partner gevonden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden