Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Zwitserland wil drastische verlaging vleesconsumptie

8 September 2023 - Matthijs Bremer

Zwitserland heeft een nieuwe klimaatstrategie voor de landbouw en foodsector aangekondigd. In het jaar 2030 treedt het nieuwe plan in werking. De hele keten wordt daarbij onder de loep genomen, maar vooral de vleessector moet inleveren. De sector geeft aan een dubbel gevoel over te houden aan het nieuwe plan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het doel van het nieuwe plan is tweezijdig. Zwitserland wil met het nieuwe plan zijn landbouwemissies met 67% naar beneden brengen, maar ook klimaatadaptatie staat centraal in het nieuwe beleid. Dat maakte het Zwitserse ministerie van Landbouw (FOSV) bekend. Één van de doelen is om een zelfvoorzieningsgraad van 50% te bereiken in 2050. Een opvallende doelstelling, want in 2018 was de zelfvoorzieningsgraad 59%. Daarnaast moet de uitstoot van broeikasgassen met 40% worden teruggebracht.

Vleesconsumptie
In het plan zijn verschillende maatregelen opgenomen om de doelen te bereiken. Zo wil Zwitserland voedselverspilling tegengaan binnen de foodsector en zijn waterbesparing, bewustwording bij consumenten vergroten en sturen op een overstap naar duurzame energie.

Maar het meeste winst moet worden behaald door de vleesconsumptie drastisch naar beneden te brengen. Volgens Michael Beer van FOSV moet de vleesconsumptie in Zwitserland met twee derde verminderd worden. De gemiddelde Zwitser at volgens recente wetenschappelijke onderzoeken rond de 51 kilo vlees per persoon. Beer geeft aan dat de overheid een maximum van twee à drie porties vlees per week voor ogen heeft.

Reacties uit de sector
De Zwitserse boerenunie (de Zwitserse versie van LTO) reageert dubbelzinnig op het nieuwe plan. Aan de ene kant geven organisaties aan het zeer positief te vinden dat er een strategie komt om de landbouwsector klaar te maken voor klimaatverandering. Wat de organisaties betreft, is het limiteren van vleesproductie echter een onzalig plan. De milieuwinst van een lagere vleesconsumptie worden volgens de organisatie overschat. Daarnaast geeft de sector aan dat vraag niet door overheden kan worden gestuurd. Tenslotte is de organisatie ontevreden over het feit dat in het plan geen subsidies zijn opgenomen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden