Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt ziet prijzen steeds sneller dalen

20 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs daalt nog altijd hard. Door een lagere vraag en een hoog slachtaanbod staat de notering van Vee & Logistiek op het laagste niveau sinds de eerste week van 2022. Volgens sommige handelaren zorgt goedkoop Iers rundvlees daarnaast voor druk op de rundvleesmarkt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De daling op de rundvleesmarkt lijkt in een stroomversnelling te zijn beland. Tussen de week 22 en 25 daalde de prijs van U-kwaliteit rundvlees van €5,08 per kilo naar €4,93. Twee weken lang leek die prijs op dat punt te stabiliseren, maar sinds week 27 daalt de rundvleesprijs weer. In week 28 werd rundvlees voor €4,72 verhandeld. 

{{dataviewSnapshot(52_1689836603)}}

Ingewijden in de markt herkennen zich in de sterke daling en lijken van mening dat de bodem van de markt nog niet in zicht is. Vooral lagere vraag ligt aan de daling ten grondslag. De interne consumptie staat op het moment op een laag niveau door de vakantieperiode. Maar volgens verschillende handelaren heeft ook de export het op het moment lastig.

De consumptie in het zuiden van Europa lijkt wat te zijn gedaald. Dat is te merken aan lagere export van vleesvee. Ook de export van kalfsvlees daalt volgens handelaren. Sommige handelaren geven aan dat goedkoop vlees uit Ierland op het moment Nederlandse exporten wegdrukt. In Ierland wordt namelijk over verschillende maatregelen besproken die de landbouwemissies van het land moeten beperken. Een van de voorstellen die op tafel ligt, is een belasting van €100 per ton CO2. Waarschijnlijk zal vooral de Ierse rundvleessector hieronder lijden. Enkele handelaren claimen dat Ierse rundveehouders nu al het zekere voor het onzekere nemen en hun rundveestapel laten krimpen nu de belastingen nog gunstig zijn. Andere handelaren spreken dit verhaal tegen. Omdat er mogelijk een subsidie in het vooruitzicht ligt om de rundveestapel te verminderen, zou het volgens hen niet aantrekkelijk zijn om het vee vroegtijdig te laten slachten.

{{dataviewSnapshot(52_1689839074)}}

Daarnaast zorgt een aanhoudend hoog aanbod voor druk op de rundvleesprijs. Ondanks de lagere slachtprijs blijft het aantal slachtingen hoog. Sinds de gebroken weken van april en mei achter de rug zijn, ligt het slachtcijfer structureel boven de 10.000 runderen. Even leek het slachtcijfer te dalen. In week 23 werden 10.443 slachtingen gerapporteerd, maar in week 26 daalde het aantal slachtingen tot 10.002. In week 27 volgde een verrassende stijging tot 10.200.

De lagere rundvleesprijs lijkt veehouders nog niet te motiveren om runderen langer aan te houden. Volgens ingewijden in de markt worden melkveehouders door de lage melkprijzen niet gemotiveerd om ouder melkvee langer aan te houden. Daarnaast worden er her en der wat extra runderen naar de slacht gebracht. Zeker melkveehouders met een financieel zwakke positie brengen hun vee wat sneller weg om de begroting sluitend te krijgen.

Droogte tergt Amerikaanse markt
Ook op de Amerikaanse markt lijkt het aanbod een stuk groter dan de vraag. Verschillende Amerikaanse landbouwmedia melden namelijk dat veel rundveehouders in het Midden-Westen een hoop vee wegbrengen in verband met aanhoudende droogte. Op het moment drukken de extra slachtingen de rundvleesprijs, maar op lange termijn kan het grote aanbod weleens tot hogere prijzen leiden, omdat de runderen een lager slachtgewicht hebben. Vorig jaar zorgde de droogte ook al voor een groter aantal slachtingen met hoge prijzen voor de opvolgende winter tot gevolg. Door het hoge aantal slachtingen stond de Amerikaanse rundveestapel op de laagste stand sinds het begin van de jaren '60.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden