Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Vogelgriep in Brazilië, vloek of zegen voor Europa?

3 Juli 2023 - Matthijs Bremer

Brazilië gaat gebukt onder zijn eerste vogelgriepbesmetting (AI) op een pluimveevleesbedrijf. Omdat het om een uitbraak op een hobbypluimveebedrijf gaat worden geen automatische handelsstops in handelsverdragen geactiveerd. Toch is een handelsstop dichterbij dan ooit. De vraag is of een dergelijke stop voor Europa een zegen of een vloek is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de Braziliaanse overheid, die de uitbraak afgelopen vrijdag 30 juni bekendmaakte, gaat het om een besmetting bij een pluimveebedrijf in deelstaat Espirito Santo. Vooralsnog relativeren de Braziliaanse autoriteiten de impact van de besmetting. In die regio werd begin mei al vogelgriep aangetroffen onder wilde vogels, waaronder het virus snel om zich heen grijpt. Vooralsnog centreren de besmettingen zich lang de kustlijn van het Zuid-Amerikaanse land. Inmiddels zijn meer dan vijftig besmettingen onder wilde vogels vastgesteld.

Gevolgen voor de markt
Als de uitbraak doorzet kan dat grote gevolgen hebben voor de wereldmarkt. Op jaarbasis exporteert Brazilië ongeveer 15 miljoen ton pluimveevlees. Daarvan is ongeveer 5 miljoen ton voor de export bestemd. Daarmee is het land de grootste pluimveevleesexporteur ter wereld. Daarnaast lijkt de afhankelijkheid van Brazilië op de wereldmarkt eerder toe dan af te nemen, het exportcijfer stijgt nog altijd. Van januari tot mei werd in totaal 2,18 miljoen ton pluimveevlees geëxporteerd. Dat is zo'n 9,7% meer dan in de eerste vijf maanden van 2022. In die periode bedroeg de export 1,99 miljoen ton.  

Tot nu toe blijven grootschalige handelsbeperkingen uit. Alleen Japan heeft de import van pluimveevlees uit de Braziliaanse staat in de ban gedaan. Een veeg teken, want op jaarbasis importeert het Aziatische land 412.000 ton Braziliaans pluimveevlees, zo'n 8% van de gehele uitvoer. Als andere landen het Japanse voorbeeld volgen, dan zullen de wereldwijde pluimvleesprijzen vermoedelijk flink stijgen. Voor het grootste deel van de wereld betekent dat een flinke omslag. Het is in de oververhitte Europese markt haast niet voor te stellen, maar internationaal gezien staat de prijs van pluimveevlees sinds de vogelgriep zich gedeisd houdt onder druk.

Hogere prijs
Als 's wereld grootste producent wegvalt, stijgen de pluimveevleesprijzen wereldwijd. Ook Europa zou dit merken. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de Europese Unie in 2022 231.032 ton pluimveevlees importeerde. Door het lagere aanbod zou de industrie weleens een hogere prijs voor pluimveevlees moeten afrekenen. Aan de andere kant liggen hier ook kansen voor de Europese pluimveevleessector. Normaalgesproken kan Europees pluimveevlees vanwege hoge standaarden op het gebied van dierenwelzijn, hygiëne en klimaat niet op prijs concurreren op de wereldmarkt. Als de Braziliaanse export wegvalt is het zeker niet uit te sluiten dat export vanuit Europa een rol zou kunnen spelen op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden