Albert Heijn

Nieuws Vlees & Eiwit

Failliet Meatless Farm overgenomen

21 Juni 2023 - Matthijs Bremer

Het Engelse bedrijf VFC Foods lijkt het failliete Meatless Farm over te willen nemen, zo melden Amerikaanse media. Het bedrijf uit North Yorkshire is op hun thuismarkt bekend van hun Vegan Fried Chicken. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het omvangrijke distributienetwerk van Meatless Farm lijkt een belangrijke overweging voor de overname. VFC is namelijk alleen nog in een beperkt aantal markten actief en wil uitbreiden richting de Europese kernmarkten voor vleesvervangers, waaronder Scandinavië, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Meatless Farm levert al jaren in veel van deze landen en heeft kantoren in onder meer Amsterdam, New York en Singapore. Daarnaast heeft het bedrijf een fabriek in Almere en het Canadese Calgary. Om hun portfolio uit te breiden kiest VFC ervoor om het merk Meatless Farm te laten bestaan. 

Veranderend investeringsklimaat
Net als veel andere producenten van vleesvervangers, draaide Meatless farm structureel verlies. In 2021 boekte het bedrijf een nettoverlies van £23.5 miljoen. Het jaar ervoor verloor het bedrijf £15,4 miljoen. Tot nu toe wist Meatless farm hun verliezen met geld van investeerders te bekostigen. In totaal maakte het bedrijf een verlies van $58 miljoen sinds de oprichting. Dit bleek voor investeerders te gortig. Tot het faillissement had het bedrijf namelijk al $57 miljoen aan investeringen ontvangen.

Volgens de Deense media kwam het faillissement niet als een verassing. Het bedrijf had namelijk al aan investeerders laten weten dat een injectie van minimaal $70 miljoen nodig was om het bedrijf op de lange termijn op de been te houden. Dat het niet in staat is gebleken om dit kapitaal aan te trekken mag ook niet verbazen. Door de stagnatie op in de kernmarkten, is het voor bedrijven die vleesvervangers produceren op het moment niet gemakkelijk om geld van durfinvesteerders aan te trekken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden