Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Vogelgriep Brazilië kan voor prijsstijging EU zorgen

8 Juni 2023 - Matthijs Bremer

De puimveevleesprijs blijft nog altijd stabiel. Door de hoge contractprijzen van Poolse vleeskuikens komt er nog altijd weinig Pools pluimveevlees richting Noord-Europa. Daarnaast dreigt een uitbraak van een zeer besmettelijke variant van vogelgriep (AI) in Brazilië de pluimveemarkt onder druk te zetten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De pluimveevleesprijs is nog altijd stabiel. Sinds week 14 is de pluimveevleesprijs niet meer veranderd. De vleeskuikenprijs blijft €1,20.

Volgens ingewijden in de markt loopt de verkoop van pluimveevlees op het moment goed. Dat het barbecueseizoen van start is, is ook in de pluimveevleessector te merken. Hoewel de vraag naar alle onderdelen goed doorloopt, geven slachterijen aan dat met name kippenvleugels op het moment in trek zijn.

Daarnaast zorgt de aanbodkant van de markt voor een stabiel hoge prijs. Hoewel Poolse vleeskuikens bij een stand van €1,14 inmiddels weer een stuk lager zijn geprijsd dan Nederlandse, komt de export van Poolse vleeskuikens naar Nederland nog altijd niet op gang. De voornaamste reden voor de lagere exportvolumes is grote Poolse binnenlandse vraag. Hierbij kan meespelen dat de contractprijzen van Pools pluimveevlees op het moment €1,25 zijn, zo blijkt uit cijfers van Mojekurczaki. Daardoor blijft het voor slagers en poeliers die hun vlees op de weekmarkt inkopen aantrekkelijk om het vlees van het goedkope pluimvee in de markt te zetten. Dit biedt namelijk kansen om de prijzen van het duurdere gecontracteerde vlees te ondergraven.

Vogelgriep in Brazilië
Ondertussen is het niet uitgesloten dat er op korte termijn opwaartse prijsdruk op de Europese markt ontstaat. In Brazilië zijn namelijk gevallen van de uiterst besmettelijke H5N1 variant van de vogelgriep (AI) onder wilde vogels geconstateerd. Omdat de variant zeer besmettelijk is voor mensen heeft Brazilië direct de noodtoestand uitgeroepen. Daarmee hoopt het Braziliaanse ministerie van Landbouw te voorkomen dat de handel in kippenvlees wordt stilgelegd. Als de besmettingen alleen onder wilde vogels voorkomt, blijft handel namelijk mogelijk. Zodra er een besmetting in pluimvee wordt geconstateerd, worden echter clausules die de invoer van Braziliaans pluimveevlees verbieden in meerdere handelsverdragen getriggerd.

Als de Braziliaanse uitvoer van pluimveevlees wordt stilgelegd, heeft dat mogelijk vergaande gevolgen voor de Europese markt. Door hogere standaarden op het gebied van dierenwelzijn, hygiëne en milieu is de Europees pluimveevlees meestal niet competitief op de wereldmarkt. Door de grote Braziliaanse afzet zou hier weleens verandering in kunnen komen als landen de import uit het Zuid-Amerikaanse land stopzetten. Daardoor zouden de prijzen in Europa weleens behoorlijk kunnen stijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden