Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Recordhoge prijs varkensvlees stijgt verder

1 Juni 2023

De varkensvleesprijs is ondanks de recordstand met 5 cent gestegen. Een combinatie van een laag aanbod aan slachtvarkens, uitgevallen slachtdagen en grote vraag door het mooie weer is het gevolg van de stijging. Daarnaast heeft Zuid-Korea de grenzen heropend voor Duitse slachterijen.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensvleesprijs maakte afgelopen week een kleine opleving door. Tussen week 16 en week 21 was de varkensvleesprijs €2,25. Inmiddels is de notering met 5 cent gestegen tot €2,30.

De opleving van de varkensvleesprijs lijkt te zijn gestart bij een onverwachtste opleving van de Duitse VEZG-notering. Tot en met week 20 noteerde VEZG €2,33, maar sinds week 21 kwam er weer 5 cent bovenop De stijging lijkt geen opvolging te hebben gehad. Ook in week 22 bleef de Duitse varkensvleesprijs 2,38.

De hogere Duitse prijs dwingt de Nederlandse varkensvleessector om mee te gaan in verhogingen. Door het lage varkensaanbod bestaat namelijk het risico dat varkenshouders hun vee op de Duitse markt afzetten. Dat het nog altijd moeilijk is om aan varkens te komen blijkt uit het slachtcijfer. Nog altijd topt het aantal slachtingen op 300.000 varkens per week. Door verschillende feestdagen de afgelopen maanden viel het aantal slachtingen nog lager uit. In de weken van Pasen, Koningsdag en Pinksteren viel het aantal slachtingen terug tot ongeveer 240.000 varkens. Daarnaast is er extra druk om de slachthaken vol te houden omdat de Nederlandse vleesopslagen op het moment relatief leeg zijn.

 {{dataviewSnapshot(52_1685603883)}}

Ook aan de vraagkant van de markt is sprake van een kleine opleving. De afgelopen weken is er weer flink gebarbecued en dat zorgt voor optimisme onder varkenshouders en producenten. Vrijwel alle onderdelenprijzen zitten op het moment in de lift. De prijzen van hammen, schouders, magere metten, nekken en middels stegen vorige week met 3 tot 7 cent, zo blijkt uit data van DCA. Het sterkst stegen de prijzen van ribben (11 cent), kophazen (25 cent) en lange hazen (30 cent).

Toch lijkt de rek inmiddels wel uit de markt. Slachterijen komen namelijk met flink wat tegendruk. Vrijwel alle grote Nederlandse slachterijen kozen ervoor om niet in de stijging van 5 cent mee te gaan. Vrijwel alle grote spelers op de vleesmarkt kozen daarentegen voor een verhoging van 3 cent. Slachterijen benadrukken dat de prijs al erg hoog is en dat consumenten hun koopgedrag al naar beneden hebben bijgesteld. Daarnaast is de afzet van bijproducten buiten Europa door de hoge prijzen zwak, zo benadrukken slachterijen. Bovendien is het maar de vraag hoe lang het duurt tot de vraag een flinke stap naar beneden zet. We staan op de rand van het vakantieseizoen. Omdat veel Nederlanders naar het zuiden van Europa trekken, daalt de varkensvleesconsumptie vrijwel altijd met 10% tot 20%.

Zuid-Korea accepteert Duits varkensvlees
Daarnaast heeft Zuid-Korea de grenzen geopend voor een deel van het Duitse varkensvlees. Vanwege uitbraken van Afrikaanse Varkenspest (AVP) ligt export naar het Aziatische land al jaren stil. Deze maand heeft Zuid-Korea echter ingestemd met het zogenoemde Duitse regionaliseringsvoorstel van het Duitse ministerie van Landbouw. Dit houdt in dat vanaf nu onderscheid wordt gemaakt tussen regio's die wel of niet getroffen zijn. Daardoor kunnen drie slachterijen de export hervatten.

Daarmee lijkt Duitsland flink aan afzet te winnen. In 2019 importeerde Zuid-Korea ruim 100.000 ton varkensvlees ter waarde van €300 miljoen uit Duitsland. Dit maakt het Aziatische land de op een na belangrijkste afzetmarkt buiten Europa. In Duitsland heerst de hoop dat ook China, de belangrijkste afzetmarkt buiten de EU, het volgende land is dat het regionaliseringsvoorstel accepteert.  

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox