Meatable

Nieuws Vlees & eiwit

Meatable maakt worst van kweekvarken in 8 dagen

24 Mei 2023

De Nederlandse startup Meatable claimt binnen acht dagen worst te kunnen maken van kweekvarkensvlees, met hoge kwaliteit spier- en vetcellen. Het bedrijf noemt dat 'baanbrekend' en zegt er klaar voor te zijn om op te schalen en klanten over de hele wereld te bedienen. In 2025 verwacht de onderneming dat haar producten ook in de schappen liggen.

Sinds 2013 is het mogelijk om kweekvlees te maken, maar toen was het nog niet schaalbaar vanwege de astronomische prijs, schrijven Meatable-oprichters Krijn de Nood en Daan Luining in een nieuw bericht op de website. In 2018 is Meatable opgericht. "Het afgelopen jaar hebben we echte vooruitgang geboekt bij het ontwikkelen van een proces dat efficiënt en schaalbaar is en alleen producten van de hoogste kwaliteit produceert. Vandaag kunnen we met trots zeggen dat we deze belangrijke mijlpaal hebben bereikt", aldus de startup.

Meatable maakt gebruik van pluripotente stamcellen die een verdubbelingstijd hebben van 24 uur. In de bioreactoren kunnen ze 80 miljoen cellen per milliliter laten groeien. "Om het proces te optimaliseren en de kosten te verlagen, schalen we op naar bioreactoren van 50 kubieke meter. Ook hebben we de kosten voor sommige van de voedingsstoffen met honderd keer kunnen verlagen, mede dankzij een gezamenlijk onderzoeksproject met Koninklijke DSM."

In 2035 wil Meatable ongeveer van 27 miljoen dieren 'het leven gered hebben'. Meatable kreeg eerder deze maand goedkeuring van de Singapore Food Agency voor zijn allereerste proeverij. Daar zal Meatable ook de eerste producten op de markt brengen, gevolgd door de VS.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.
Meer artikelen lezen? Ontdek nu onze Foodbusiness-abonnementen voor 3 maanden. Hiermee heeft u een flexibel abonnement met toegang tot analyses, achtergronden en prijsinformatie. Zo blijft u op de hoogte van de actuele grondstofprijzen. Kijk voor meer informatie bij onze abonnementen »

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox