StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Krap aanbod geen garantie voor hogere varkensprijs

11 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De varkensvleesmarkt gaat een spannende tijd tegemoet. Op het moment zijn varkenshouders en slachterijen namelijk in strijd over de slachtprijs. Het varkensaanbod is nog altijd laag vergeleken met de vraag, maar slachterijen lijken niet langer bereid om hun prijzen te verhogen. Daarnaast waken vleesverwerkende bedrijven door de hoge varkensvleesprijs voor langlopende contracten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de DCA-notering voor geslachte varkens blijft de prijs van varkensvlees voor de vierde week op rij ongewijzigd. Sinds week 16 noteert de varkensvleesprijs €2,25.

De stagnatie van de varkensvleesprijs is ontstaat tijdens een stevig potje armdrukken tussen varkenshouders en slachterijen. Sommige handelaren verwachten dat de varkensvleesprijs behoorlijk gaat stijgen. Met de zomer in het vooruitzicht, kan het namelijk niet lang meer duren tot het barbecueseizoen aanbreekt. Daarnaast staat het toerismeseizoen op het punt van aanvang, waardoor de vleesconsumptie in de horeca ieder moment kan stijgen. Handelaren en varkenshouders voorzien soms een stijging die kan oplopen tot 20 cent.

Ingewijden in de markt denken namelijk dat het varkensaanbod voorlopig blijft stagneren en de meest recente cijfers lijken deze visie te beamen. Tot nu toe lijkt het slachtcijfer in grote lijn ongewijzigd te blijven. Over het algemeen worden al heel het jaar rond de 300.000 varkens geslacht. Op het moment valt het slachtcapaciteit iets lager uit. In de week 17 en 19 zakken de slachtcijfers zoals verwacht tot onder de 250.000. In deze weken vielen namelijk slachtdagen uit in verband met Pasen en Koningsdag. In Duitsland worden structureel weinig varkens geslacht. Met zo'n 750.000 slachtingen per week wordt een kwart van de capaciteit niet benut. 

Slachterijen bieden tegenlicht
Ondertussen bieden slachterijen flink wat tegenwicht. Onder bedrijven in de vleessector heerst namelijk de angst dat het wel eens moeilijk kan worden om de hogere varkensvleesprijs terug te verdienen. Slachterijen zijn namelijk een stuk minder optimistisch over de vraag. Volgens slachterijen loopt de afzet op het moment moeizaam. Één representatieve speler op de markt geeft aan dat de verkoop van varkensvlees de laatste maanden met ongeveer 5% tot 10% is gedaald.

Het lijkt erop dat Vion voorop staat in de lobby tegen een hogere notering. De slachterij heeft ervoor gekozen om hun notering ongewijzigd te laten. In de toelichting op hun notering is te lezen dat de rundvleesprijs ongewijzigd blijft omdat de verkoop moeizaam verloopt. Met name de export lijkt op het moment niet rendabel. Volgens de slachterij loopt de afzet van restproducten moeizaam door de hoge Europese varkensvleesprijs. Daarnaast is het minder rendabel om hele onderdelen in de Europese Unie af te zetten door dalende noteringen in Frankrijk, Italië en Denemarken.

Vleesverwerkers tekenen geen termijncontracten
Naast de slachterijen is ook bij vleesverwerkende bedrijven een afwachtende houding te bespeuren. Volgens ingewijden in de markt verkiezen vleesverwerkers het aankopen van varkensvlees op de vrije markt boven het tekenen van dure lange termijncontracten. Daarmee lijkt de vleesverwerkende industrie erop te gokken dat de vleesprijs op termijn weer zullen dalen.

Vleesverwerkende bedrijven lijken hierbij vooral te kijken naar het patroon van eerdere rally's op de vleesmarkten in 2022. In tegenstelling tot pluimvee- en rundvlees steeg de prijs van varkensvlees in 2022 slechts beperkt. Daardoor ligt het voor de hand dat de varkensvleesprijs nu een vergelijkbare rally ondergaat. Bij de eerdere prijsstijging op de vleesmarkten bereikte de vleesprijzen recordnoteringen, om op een lager punt te stagneren. Zo steeg de prijs van de hoogste kwaliteit rundvleesprijs in ongeveer een jaar geleden tot €5,88 per kilo, maar vond de rundvleesprijs later een nieuwe balans van rond de €5 per kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden