Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Inflatie zit export serranoham niet in de weg

6 April 2023 - Matthijs Bremer

De export van Seranoham is dit jaar met ruim 6% gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Spaanse Serrano Ham Consortium. De waarde van de export steeg nog een stuk sterker, al is de waardestijging vergeleken met ander vlees relatief laag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2022 voerde het Zuid-Europese land 57.027 ton uit, een stijging van 6,6% ten opzichte van 2021. De waarde van de export groeide nog sterker. De totale omzet van de export steeg met maar liefst 12,3% tot ruim €593 miljoen. De stijging is een opvallend resultaat. Zeker buiten Spanje is serranoham een luxeproduct. Door de hoge inflatie licht het voor de hand dat consumenten zouden kiezen voor goedkopere lokale producten.

De sterkste groei kwam van landen buiten de EU. De afzet naar derde landen groeide met 18,5% tot bijna 17 miljoen ton. Het gros van de export vond nog wel zijn weg binnen de Europese Unie. Ruim 40.000 ton werd door lidstaten van de Europese Unie geïmporteerd, een toename van 2,31% ten opzichte van het jaar ervoor.

Prijsstijging niet hoog
Gemiddeld gezien nam de exportprijs van serranoham met 5,3% toe tot €10,40 per kilo. Deze prijsstijging ligt in lijn met de stijging van ander varkensvlees. Gemiddeld gezien ligt deze stijging rond de 5%. Ook dit is een opvallend resultaat. Over het algemeen is de prijs van luxeproducten in tijden van grote inflatie minder elastisch. De prijs van serranoham is ongeveer 5 keer hoger dan een gemiddelde kilo varkensvlees. Voor vers varkensvlees wordt namelijk ongeveer €2,03 per kilo afgerekend. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden