LucasMT.com / Shutterstock.com

Analyse Meat & Meatless

JBS ziet omzet groeien, Tyson Foods sluit locaties

31 Maart 2023 - Max van der Heijden

 Maart is de maand dat veel van de grote (vega)vleesproducenten hun jaarcijfers produceren. De wereldwijde kippenmarkt staat onder druk melden meerdere bedrijven. Ook verdwijnt Garden Gourmet uit de Britse schappen. Dit is de Meat en Meatless van maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de rubriek Meat en Meatless wordt iedere maand teruggeblikt op de activiteiten van bedrijven actief op de markt van vlees(vervangers). 

JBS
De Braziliaanse vleesgigant presenteerde in maart de omzet voor 2022 die 6,9% hoger lag dan een jaar eerder en uitkwam op 379,4 miljard Braziliaanse reaal (€66,52 miljard) en de nettowinst daalde met 64%. Het bedrijf noemde de Amerikaanse rundvleesmarkt en wereldwijd oververzadigde kippenmarkt de schuld van de slechte prestaties.

JBS is ook slachtoffer van een ordinaire vleesroof. De politie in Grand Island, Nebraska, waar JBS rundvlees verwerkt is op zoek naar de dief van een vrachtwagen vol rundvlees. De dief, werkzaam voor een onderaannemer, haalde de vrachtwagen vol vlees op bij JBS, maar schakelde de GPS uit kort na vertrek. In de vrachtwagen zat ter waarde van $275.000 aan vlees.

Tot slot zouden hoge geplaatste medewerkers van JBS deel uit maken van de bedrijfsdelegatie die de Braziliaanse president Lula zou vergezellen op zijn staatsbezoek aan China. Dit bezoek werd echter uitgesteld vanwege een longontsteking bij de nieuwe president.

Brasil Foods
Medewerkers van Brasil Foods (BRF), zouden president Lula ook vergezellen naar China om daar te vragen naar toestemming voor het hervatten van de export naar China. China is de belangrijkste bestemming voor de Braziliaanse export van kippen- en varkensvlees. Vanwege gezondheidszorgen werd de export van pluimvee vanuit Brazilië vorig jaar opgeschort. Het staatsbezoek ging echter niet door vanwege ziekte. Het is nog even afwachten wanneer BRF in gesprek kan met de Chinese regering.

Ook Brasil Foods presteerde in maart de jaarcijfers.
BRF zag de omzet met 11,3% groeien naar 53,8 miljard Braziliaanse reaal (€9,41 miljard). Het bedrijf zag de brutowinst dalen met 16,1% en wil zijn dierenvoedertak verkopen om zo geld in te zamelen voor een verdere hervorming van het bedrijf. Meerdere partijen zouden in gesprek zijn met het Braziliaanse bedrijf over een overname, maar daar hoort het Zwitserse Nestlé naar eigen zeggen niet bij. Het bedrijf zou $330,1 miljoen hebben geboden voor de overname volgens Bloomberg, maar dat ontkent het bedrijf met klem.

Tyson Foods
De Amerikaanse vleesverwerker maakte half maart bekend 1.700 medewerkers te ontslaan en twee pluimveeverwerkende locaties te sluiten. Wel steekt het bedrijf $70 miljoen in een kippenbroederij. Een opvallende zet, de sluiting van de verwerkers komt namelijk na kwartaalcijfers waaruit duidelijk werd dat het bedrijf te veel kip produceerde. Het bedrijf publiceerde in februari de cijfers voor het eerste kwartaal van gebroken boekjaar 2023. In het bijbehorende verslag maakte het bedrijf duidelijk dat het teveel kip had geproduceerd.

De veehouders die kippen leveren aan Tyson Foods zijn onaangenaam verrast door het besluit om de locaties te sluiten, met name door het feit dat ze dit pas twee maanden van te voren te horen kregen. Hierdoor zijn tientallen kippenboeren uit Virginia op zoek naar nieuwe kopers in een regio waar Tyson eigenlijk de enige partij was. De boeren denken nu dat Tyson antitrust-regels overtreed, wettelijk gezien moet een dergelijke sluiting namelijk minimaal 90 dagen van te voren bekend maken.

Tyson laat weten dat het de contracten niet opzegt, maar de boeren zal uitbetalen voor de volledige looptijd van hun resterende contracten in overeenstemming met de landelijke wetgeving.

Beyond Meat
Beyond Meat ging in 2022 van winstgevend naar verlieslatend. Het bedrijf probeert allerlei tactieken om aantrekkelijker te worden van consumenten. Zo gaf het $400 miljoen uit aan prijsverlagingen en bracht het vorig jaar een plantaardige jerky op de markt.

Eind februari lanceerde het bedrijf producten met kippensmaak in de Nederlandse supermarkten en de rest van Europa moet volgen in de toekomst. Op de Amerikaanse markt verschenen de kippenproducten vorig jaar al. Het bedrijf behaalde in 2021 $117,3 miljoen winst, maar leed in 2022 $23,7 miljoen verlies. Het bedrijf gaf meer dan $400 miljoen uit vorig jaar in een poging om prijzen te verlagen en volumes te verhogen.

WH Group
De Chinese gigant die voornamelijk actief is op de varkensvleesmarkt is aan het diversifiëren. Vorig jaar verhoogde het namelijk de hoeveelheid kip die het verwerkt met 30 procent. Met de diversificatie hoopt WH Group de kosten te verlagen en competitiever te worden. Het bedrijf dat ook eigenaar is van het Amerikaanse Smithfield Foods en actief is in Europa meldde een winst van 34,3% en $1,4 miljard winst in 2022. Daarmee presteerde het bedrijf beter dan verwacht.

EU Meatless
Het grote nieuws op de markt van Europese vleesvervangers deze maand was uiteraard de onthulling van de mammoetgehaktbal. Wellicht kan het prehistorische stukje vlees ooit de plek in nemen die Garden Gourmet achter laat in de Britse supermarkten. Het vleesvervangersmerk van Nestlé verlaat namelijk het Verenigd Koninkrijk.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden