Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Paasstijging bovenop recordprijs varkensvlees

30 Maart 2023 - Matthijs Bremer

Ondanks de recordnotering van de afgelopen maanden, is de prijs van varkensvlees wederom gestegen. De paasdagen staan weer door de deur en dat heeft zijn weerslag op de varkensvleesprijs. Door krapte op de varkensvleesmarkt strijden Duitse en Nederlandse slachterijen om hun handen te krijgen op het beperkte slachtvarkensaanbod. Daarnaast drukt varkenspest zijn stempel op de Aziatische markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een periode van stagnatie is de varkensvleesprijs onverwachts gestegen. In week 3 werd varkensvlees voor €1,82 verhandeld. Daarna bleef de varkensvleesprijs vijf weken lang op €2,19 staan. Deze week steeg de varkensvleesprijs tot €2,24.

{{dataviewSnapshot(52_1680161402)}}

De varkensvleesmarkt is in de ban van Pasen. De prijzen van typische luxe 'paasonderdelen' stegen volgens de laatst beschikbare data sterk. Zo steeg de prijs van lange hazen in week 13 met 20 cent. De kophaas steeg in dezelfde periode met 13 cent. Opvallend genoeg steeg de prijs van het geliefde brunchbeleg ham met slechts 3 cent.  

De Nederlandse prijs lijkt daarnaast een reactie op de Duitse varkensvleesprijs. Een week eerder steeg de koers op de VEZG van €2,28 naar €2,33. Om met de Duitse collega's te kunnen concurreren, zagen Nederlandse slachthuizen zich gedwongen hun prijzen te verhogen.

Krapte domineert de markt
De concurrentiestrijd tussen beide landen is het gevolg van een krap aanbod van slachtvarkens. Zowel in Nederland als Duitsland blijft het varkensaanbod laag. In Nederland lijkt het slachtcijfer nog altijd niet boven de 300.000 varkens te zijn uitgekomen, terwijl een slachtcijfer van rond de 350.000 in het verleden niet ongebruikelijk was. In Duitsland blijft het aantal slachtingen net onder de 750.000 varkens steken. In theorie ligt de maximale slachtcapaciteit in Duitsland rond de 1 miljoen varkens.

In Duitsland begint de krapte zich te vertalen in krimpende varkensvleesvoorraden. Volgens data van de Duitse Vereniging van Koelhuizen (VDKL) lag er in februari nog slechts 95.000 ton varkensvlees opgeslagen, een daling van rond de 60% ten opzichte van begin 2022.

Als de Duitse prijs wederom een indicatie blijkt voor de Nederlandse koers, is het waarschijnlijk dat de Nederlandse prijs op de korte termijn stagneert. Volgens de laatst beschikbare notering op de VEGZ stagneert de varkensvleesprijs.

{{dataviewSnapshot(52_1680164114)}}

Varkenspest drukt stempel op Azië
Daarnaast gaan verschillende Aziatische landen gebukt onder uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). Zo zijn er al uitbraken gemeld in de Filipijnen, Zuid Korea, Vietnam en Thailand. Het virus heeft zich overigens nog niet sterk verspreid. In de bovengenoemde landen kregen enkele varkenshouders met het virus te maken.  

Ook in China lijken enkele gevallen geconstateerd te zijn. In diverse berichten wordt benoemd dat de varkensziekte in China snel om zich heen grijpt. Volgens deskundigen zou 10% van de Chinese varkensstapel getroffen kunnen worden. De uitbraak zou wel eens een kans kunnen zijn voor exporteurs. De Chinese varkensvleesimport zit op het moment al in de lift en zou door uitbraken van APV nog wel eens verder kunnen stijgen. De Chinese overheid spreekt van enkele besmettingen en ontkent dat de varkensproductie sterk wordt geraakt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden