Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Nederland wint bij Chinese import varkensvlees

30 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De Chinese import van varkensvlees zit sinds het einde van de zomer van 2022 weer in de lift. In 2021 vielen de importen laag uit. Door onder meer de heropening van de Chinese economie lijken de importen weer te stijgen. Met name Brazilië en de Verenigde Staten lopen met de vraag weg, terwijl de Europese export door het krappe varkensaanbod juist krimpt. Daarnaast is het maar de vraag of China hun eigen varkensproductie op orde houdt. De Afrikaanse Varkenspest lijkt namelijk terug van weggeweest.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese import van varkensvlees op het moment groter dan verwacht. In januari en februari importeerde China 380.000 ton varkensvlees, een toename van 35,8% ten opzichte van de eerste twee maanden van 2022. Hoewel cijfers van de Chinese overheid niet altijd even betrouwbaar zijn, is het vrij aannemelijk dat de cijfers kloppen. 

De exportcijfers van China's belangrijkste handelspartners liggen namelijk in lijn met de Chinese importcijfers. Volgens de U.S. Meat Export Federation (USMEF) nam de export uit de Verenigde Staten in januari met 31% toe tot 46,315 ton. De Braziliaanse export lag in januari met 41.6 duizend ton 32,5% hoger en in februari nam de export zelfs met 37,8% toe ten opzichte van het jaar ervoor tot een volume van 31,5 duizend ton. Zo blijkt uit cijfers van de Brazilian Association of Animal Protein (ABPA).

Stijging volgt op zwakke vraag
De sterke groei is vooral een herstel van de Chinese import. Vanaf medio 2021 liep de Chinese invoer van varkensvlees namelijk hard terug. Als gevolg hiervan daalde de import Inclusief orgaanvlees van ruim 5 miljoen ton per jaar in 2021 naar 2,87 miljoen ton vergeleken met een jaar eerder.

Voor de zomer van 2021 importeerde China flink wat extra varkensvlees. Door grootschalige uitbraken van Afrikaanse Varkenspest kon het land niet in zijn eigen varkensvleesvraag voorzien en was het op grootschalige importen aangezien. Toen het virus beter onder controle was, nam de productie weer stevig toe.

Het herstel van het Chinese aanbod ging samen met lagere vraag door aanhoudende strenge lockdowns. Vooral de vraag uit de horeca kreeg in deze periode harde klappen, maar ook de thuisconsumptie daalde door het koopkrachtverlies van Chinese consumenten. Deze dynamiek geldt overigens sterker voor luxere vlees categorieën zoals rundvlees.

Sinds augustus 2022 is de import van varkensvlees in China weer stevig toegenomen. Daarvoor zijn meerdere opeenvolgende oorzaken. In eerste instantie zorgde een varkensvoertekort voor een lager aanbod. Daarna bleven de exporten in de aanloop naar oud en nieuw op een hoger niveau. Het eten van varkensvlees hoort in veel Chinese gebieden tot de nieuwjaarstraditie, waardoor de vraag in deze periode hoger uitvalt.

Na oud- en nieuw werd de vraag wederom aangewakkerd, omdat de Chinese overheid hun strenge coronabeleid in sneltreinvaart afbouwde. Het loslaten van het zerocovidbeleid lijkt de Chinese vraag min of meer permanent te hebben versterkt. Daardoor heerst er een voorzichtig optimisme over het herstel van de Chinese importen.

Nederland een van de weinige Europese spekkopers
Ondertussen lijkt Europa nog niet met de vraag weg te lopen. De Spaanse export nam in dezelfde periode tot 56.944 duizend af, een daling van 5,2%. De Deense export daalde in dezelfde periode met 7,2% tot 29.023 duizend ton. Vreemd is dit niet overigens niet. De Europese prijzen liggen altijd een stuk hoger dan bijvoorbeeld de Braziliaanse of zelfs de Amerikaanse. Opvallend genoeg profiteert Nederland wel van de aantrekkende Chinese vraag. De Nederlandse export richting het Aziatische land nam met ruim 39% toe, tot een volume van 23,472 duizend ton.

Op het moment is het prijsverschil zelfs groter dan anders. In verschillende Europese landen blijft het slachtcijfer namelijk achter door een krap varkensaanbod. In Nederland worden alweer anderhalve maand minder dan 300.000 per week varkens geslacht. Dit is een opvallend laag slachtcijfer, zeker als je bedenkt dat de Nederlandse slachtprijs is gestegen van €1,82 per kilo in week 3 naar een recordnotering van €2,24 in week 13.

In Duitsland zien we eenzelfde patroon. Bij onze Oosterburen worden volgens het meest recente slachtcijfer rond de 750.000 varkens per week geslacht, terwijl eerder in 2022 pieken van tussen de 800.000 en 850.000 slachtingen per week niet ongebruikelijk waren. In theorie zou de slachtcapaciteit bij een volledige bezetting rond de 1 miljoen varkens per week moeten liggen. Al is het door personeelstekorten de vraag of een dergelijke haalbaar is. Ook in Duitsland is de varkensvleesprijs torenhoog. Daar wordt voor een kilo varkensvlees €2,33 afgerekend.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden