Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Krapte legt stevige bodem onder varkensvleesprijs

9 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De prijsrally op de markt voor varkensvlees is ten einde. Na vijf weken van stevige prijsstijgingen, stagneert de prijs van slachtvarkens namelijk voor de tweede week op rij. De prijzen lijken nog wel even hoog te blijven. Ondanks de hoge slachtprijs blijft het varkensaanbod aanhoudend laag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de notering van DCA stond de prijs van geslachte varkens in week 3 nog op €1,82 per kilo. Tot week 8 steeg de prijs enorm hard. Op dat moment piekte de prijs van varkensvlees op €2,19. Sinds dien blijft de prijs ongewijzigd.

Terwijl de slachtprijs niet meer lijkt te bewegen, zet een deel van de onderdelenprijzen inmiddels een stapje terug. Zo daalde de prijzen van hammen, ribben, nek en schouders tussen de 2 en 4 cent. Alleen de prijs van de lange haas en de kophaas stonden ieder nog 7 cent in de plus. De lichte dalingen lijken vooral een correctie op de snel opgelopen onderdelenprijzen. De afgelopen weken stegen onderdelenprijzen in een week namelijk met soms wel 15 tot 25 cent.

Een vergelijkbare correctie op de slachtprijs ligt nog niet direct voor de hand. Het aanbod aan slachtvarkens is namelijk nog altijd behoorlijk krap. Ondanks de hoge prijs voor slachtvarkens is het Nederlandse slachtcijfer sinds week 3 gedaald. In die week werden bijna 315.000 varkens geslacht. Sinds week 6 ligt het slachtcijfers ongeveer tussen de 291.000 en 293.000 varkens. In 2022 lag het slachtcijfer in volle slachtweken slechts vijf weken onder de 300.000 varkens.  

In eerste instantie leek het erop alsof varkenshouders de hoogst mogelijke prijs afwachtten, maar inmiddels heeft het er de schijn van dat de markt voorlopig nog wel krap blijft. Hoewel de varkensvleesprijs inmiddels twee weken stagneert, lijkt het aanbod aan slachtvarkens nog niet substantieel te zijn toegenomen. Al lijken inkopers zich nog niet in blijvende schaarste ter herkennen. Ingewijden in de markt geven aan dat inkopers op het moment geen contracten af willen sluiten. Inkopende partijen lijken erop te gokken dat de hoge varkensvleesprijs tijdelijk is en dat prijzen op korte termijn weer dalen.

Duitse markt
Ook de Duitse markt is op het moment nog altijd krap. Rond oud en nieuw daalde het aantal slachtingen in Duitsland van ruim 740.000 varkens in week 4 naar net boven de 700.000 varkens in week 6. Door de hoge prijs lijkt het aanbod langzaam maar zeker wat te herstellen. In week 8 werden bijna 727.000 varkens geslacht. Daarmee blijft het aanbod relatief krap. Traditioneel ligt de slachtcapaciteit in Duitsland rond de 1 miljoen varkens en in 2022 waren pieken van net over de 800.000 niet ongebruikelijk. Dit resulteert in een hogere Duitse slachtprijs. Op het moment ligt de prijs van geslachte varkens in Duitsland op €2,28 per kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden