Shutterstock

Nieuws VLEES & EIWIT

'Rundvleesmarkt wordt eerste kwartaal krapper'

28 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Het wereldwijde rundvleesaanbod blijft in het eerste kwartaal van 2023 ruim, zo schrijft de Rabobank in hun kwartaalrapport over de rundvleesmarkt. Later in het jaar verandert deze situatie. De Rabobank voorspelt namelijk dat de vraag uit China zal toenemen terwijl het aanbod uit de Verenigde Staten daalt. Met name Brazilië en Australië van de krappere markt profiteren. Ondertussen blijft de Europese markt krap.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Rabobank voorspelt dat de volumes in het eerste kwartaal van 2023 ruim zullen blijven. De Australische productie neemt volgens de bank met 5% toe en de Braziliaanse productie groeit met 2%. 

Aan de vraagkant van de markt constateert de Rabobank een wereldwijde dip. Eind 2022 was de internationale vraag naar rundvlees al behoorlijk teruggelopen en dit zal de eerste maanden van 2023 niet veranderen, zo schrijft analist dierlijke proteïne van de Rabobank Angus Gidley-Baird in een persbericht. 

Lager aanbod Verenigde Staten
Later in het jaar krijgt de markt juist met krapte te maken, zo constateert de Rabobank. Door de lagere productie vanuit de Verenigde Staten wordt de markt op de lange termijn krapper. Dit is gunstig voor de rundvleessectoren van Brazilië en Australië die hun exporten vermoedelijk zien toegenomen. Australië profiteert met name van de groeiende Chinese vraag naar bevroren rundvlees. Brazilië zal van de groeiende vraag uit beide landen profiteren, zo voorspelt de bank. Al zijn er voor het Zuid-Amerikaanse land nog wel wat beren op de weg. Door een besmetting met gekkenkoeienziekte (BSE) is de handel tussen Brazilië en China namelijk tijdelijk stilgelegd.

Europese markt gekenmerkt door schaarste
In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk namen in november 2022 (de laatste maand met actuele informatie) met 14% toe ten opzichte van november 2021. Vooral Brazilië lijkt van de Europese rundvleesschaarste te profiteren. Het Zuid-Amerikaanse land nam 40% van de exporten richting Europa voor zijn rekening. De export vanuit de Europese Unie daalde juist met 19%.

De krapte zorgde voor stevige opwaartse prijsdruk. Eind 2022 lag de karkasprijs zo'n 16% hoger dan in dezelfde periode van 2021. Volgens de Rabobank ontstaat hierdoor het risico dat consumenten overstappen naar goedkopere opties. Zo kunnen consumenten hun rundvlees inruilen voor pluimvee- of varkensvlees.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden