Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Prijs van varkensvlees stijgt tot recordhoogte

15 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De varkensvleesprijs staat op het moment op recordhoogte. In slechts een maand tijd steeg de prijs voor geslachte varkens met 30 cent per kilo. Met de hogere prijzen proberen slachterijen varkenshouders te overtuigen meer dieren naar de slacht te brengen, maar deze strategie lijkt vooralsnog niet erg succesvol. Volgens het meest recente slachtcijfer blijft het aanbod van slachtvarkens juist dalen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van varkensvlees maakt op het moment een ongekende stijging door. In week 3 stond de prijs voor een geslacht varken op €1,82. In week 5 was de prijs 7 cent hoger bij een stand van €1,89. Daarna steeg de prijs ongekend hard. In week 7 werd een kilo varkensvlees voor een recordprijs van €2,12 verhandeld, een stijging van 23 cent.

Net als de slachtprijs zit de onderdelenprijs op het moment flink in de lift. In week 6 stegen de prijzen van bijna alle onderdelen met ruim 10 cent, zo blijkt uit de onderdelen notering van DCA. In week 7 stegen de prijzen nog een stuk sterker. De prijs van de buik, spek en wangen stegen met ruim 10 cent. De luxe onderdelen, zoals ribben en hazen stijgen over het algemeen met ruim 20 cent. Hammen en de lange haas zijn de absolute uitschieters. Beide onderdelen noteren 25 cent hoger dan in week 6.

Klem tussen Europa en Azië
In de stijgende onderdelenprijzen is Nederland niet uniek. In heel Europa gaan de varkensvleesprijzen hard omhoog, maar buiten de Europese Unie stagneert het. Met name in China is het moeilijk om hogere prijzen te rekenen. Hierin ligt een uitdaging voor slachterijen, want aan restdelen wordt hierdoor weinig verdiend.

Voor slachterijen is het een precaire balans. Aan de ene kant hebben ze moeite om aan voldoende varkens te komen voor de Europese vraag. Anderzijds zou een te sterke prijsverhoging hen wel eens in de rode cijfers kunnen doen belanden omdat met alleen een sterke Europese vraag geen volledige verwaarding van het varken kan worden behaald. Daarvoor zijn ook goede prijzen nodig vanuit de Aziatische markt. Het is dan ook maar de vraag hoe veel rek er nog in de varkensvleesprijs zit.

Varkenshouders stellen zich afwachtend op
De hoge varkensprijs is het gevolg van een lager aanbod. De varkensmarkt is op het moment zeer krap. Ondanks de hoge varkensprijs liep het aantal slachtingen volgens de meest recente data terug van 311.793 in week 3 naar 300.603 in week 5. Dit is opmerkelijk, want normaal gesproken nodigt een hoge varkensvleesprijs uit tot slacht. Dit roept de vraag op of de sterke prijsverhoging wel het beoogde effect heeft. Op dit moment heeft het er alle schijn van dat varkenshouders het tempo van de stijgingen even afwachten. Hierdoor dreigt de hoge varkensvleesprijs zelf een prijsopdrijvende factor te worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden