Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Weerstand consumptie insecten minder na info

8 Februari 2023 - Linda van Eekeres

Huiskrekels mogen sinds kort in de Europese Unie in onvette poedervorm op de markt worden gebracht voor humane consumptie. Daarmee wordt het assortiment aan insectenproducten verder uitgebreid. Het poeder kan verwerkt worden in tal van producten als brood, koekjes en pasta.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insecteneiwit wordt vaak genoemd als het gaat over de eiwittransitie. Met een groeiende wereldbevolking en de VN-doelstelling om honger de wereld uit te helpen, is er steeds meer eiwit nodig. Maar van alle alternatieve eiwitbronnen bestaat tegen insecten misschien wel de meeste weerstand. Volgens nieuwe onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR) neemt die weerstand echter af als consumenten beter worden geïnformeerd over duurzaamheid en circulariteit.

Veel onderzoeken tonen aan dat consumentengedrag niet of nauwelijks wordt beïnvloed door bewustwording over de milieueffecten. Uit de insectenstudie van WUR blijkt wel effect, in ieder geval op de intentie van deelnemers om te kiezen voor fastfoodproducten met insecten als ingrediënt. Verrassend genoeg bleek zelfs: hoe groter de insectenfobie, hoe vatbaarder de proefpersonen bleken voor informatie over circulariteit. Verder steeg de aankoopintentie van vrouwen na het krijgen van informatie meer dan bij mannen, en bij mensen van hogere leeftijd meer dan bij jongeren.

Bijproducten en reststromen uiterst effciënt omzetten 
In een bericht van de WUR wordt uitgelegd wat er circulair is aan de consumptie van insecten: "Vergeleken met de veehouderij verbruikt een insectenboerderij veel minder water en land en ook de uitstoot van broeikasgassen en ammoniak is fors lager. Een flinke circulaire plus van insecten is daarnaast dat ze organische bijproducten en reststromen uiterst efficiënt omzetten in dierlijke eiwitten." WUR-onderzoeker Hans Dagevos zegt in het bericht: "Wij wilden weten of dit idee van circulariteit ertoe bijdraagt dat consumenten insecten meer als voedsel accepteren."

Voor het onderzoek moesten deelnemers een vragenlijst invullen met uitspraken over duurzaamheid en het eten van insecten. Daarna kregen zij achttien op insecten gebaseerde producten voorgelegd, van burgers, wraps en nuggets tot ijsjes, shakes en muffins. Daarvan moesten zij aangeven hoe waarschijnlijk het was dat zij dat zouden bestellen. "Het verstrekken van informatie over de circulaire en milieuvoordelen van insecten als voedselbron zorgde voor een stijging in de intentie van deelnemers om te kiezen voor fastfoodproducten met insecten als ingrediënt. Dit gold zelfs voor producten met een zichtbare garnering van insecten, hoewel de stijging bij deze producten het kleinst was", zegt Davos.

Veel potentie voor dierlijke consumptie
Minder vreemd is de conclusie dat de aankoopintentie stijgt naarmate insecten meer verborgen zijn, zoals als bestanddeel van de bloem in de broodje of als voedsel voor de kip die in een product is verwerkt. Zo was een van de fastfood-producten kipnuggets van kip die is gevoerd met insecten. Dit laatste is ook waar door de markt veel potentie in wordt gezien: het voederen van huisdieren en dieren die worden gehouden in veehouderijen. Die klagen niet over insecten in hun voer en consumenten vinden het blijkbaar minder erg om dieren te eten die insecten eten dan om zelf insecten te eten. In een rapport uit 2021 spraken Rabo-analisten de verwachting uit dat de marktvraag naar insecteneiwitten van 10.000 tot stijgt naar 500.000 ton tegen 2030. De (huis)diervoeding is de grootste markt. Vooral in de pluimveesector wordt potentie gezien. De varkensmarkt heeft wat minder trek in insecten, zolang het geen goedkoper alternatief is voor soja.

De Europese Commissie heeft in januari de verkoop goedgekeurd van de verkoop van huiskrekels in poedervorm voor humane consumptie. In het recente besluit wordt een hele lijst opgesomd van toepassingen van krekelpoeder, waaronder: brood, soepstengels, mueslirepen, pasta, sauzen en weipoeder. Eerder werden al (gedroogde en diepgevroren) sprinkhanen, meelwormen en krekels op de markt toegelaten.

Insecten moeten eerst mainstream worden
Volgens WUR-onderzoeker Dagevos moet er meer gebeuren dan alleen info geven om Nederlanders aan insecten te krijgen. "Het is ook belangrijk dat er simpelweg meer aantrekkelijke en smakelijke insectenproducten beschikbaar zijn voor consumenten. Daarvoor moeten insecten toch echt eerst mainstream worden in de supermarkt en in onze eetcultuur. Op dit moment zijn er nog nauwelijks insectenproducten te koop en kunnen we ze dus ook niet leren kennen, smaakervaringen opdoen en ze ook in de keuken gebruiken. Hoe beter ze beschikbaar worden, hoe meer we ze gaan accepteren en gebruiken."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden