Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Gerijpt vlees niet schadelijk voor gezondheid

19 Januari 2023

Het rijpen van vlees brengt geen gezondheidsrisico's met zich mee, blijkt uit onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Wel is het van belang dat producenten en restaurants de juiste methode gebruiken. 

Het rijpen van vlees wint de laatste jaren aan populariteit. Over de gevolgen voor de voedselveiligheid was lang echter weinig bekend. Daarom startte de EFSA een onderzoek naar mogelijke schadelijke gezondheidseffecten. 

Om te bepalen in hoeverre het rijpen vlees een veiligheidsrisico met zich meebrengt controleerde de EFSA het vlees op verschillende bacteriën, waaronder E.coli en salmonella. Uit het onderzoek blijkt dat het rijpen van vlees niet voor extra schadelijke bacteriën of schimmels zorgt. 

Temperatuur en duur zijn leidend 
Tenminste, als de juiste methode wordt gebruikt. Zo is het van belang dat vlees op de juiste temperatuur en voor de juiste tijd wordt bewaard. Zo is het veilig om rundvlees te eten als het 35 dagen lang bij een temperatuur van 3 graden wordt gerijpt. Overigens is de temperatuur van 3 graden volgens de EFSA de maximale rijptemperatuur voor alle soorten vlees. Bij hogere temperaturen ontstaat het risico op schimmelvorming.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox