Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwitten

McDonald's betaalt de prijs van schaars rundvlees

5 Januari 2023 - Wouter Baan

De rundvleesmarkt staat begin 2023 in het teken van schaarste. Een schaarste die wereldwijd voelbaar is: van Europa tot de Verenigde Staten tot en met Kazachstan waar fastfoodketen Mc Donalds grote problemen heeft met de aanvoer en daarom waarschijnlijk het land gaat verlaten. Wereldwijd liggen hogere runderprijzen in het verschiet, al zijn er ook nog een paar onzekere factoren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de rundvleesprijzen in het derde kwartaal van 2022 behoorlijk stevig waren afgewaardeerd, volgde een relatief stabiel vierde kwartaal. In de laatste weken van 2022 kwam de markt steeds meer in het teken van krapte te staan; met als gevolg stijgende runderprijzen. De Vee&Logistiek-notering (U-kwaliteit) passeerde vlak voor kerst de grens van grens van €5 per kilo. Ook in omliggende landen stijgen de prijzen, net als in de Verenigde Staten waar de termijnmarkt in Chicago begin januari een nieuw record vestigde.

Optelsom is schaarste
De kerstvraag lag mede aan de basis van de stijgende prijzen eind 2022. Die steun is in het nieuwe jaar vanzelfsprekend weg. Daarbij zijn er zorgen over de inflatie, wat weleens een rem op de rundvleesconsumptie zou kunnen zetten, temeer omdat rundvlees gezien wordt als een luxegoed. Tegelijkertijd zijn de rundvleesvoorraden in Europa laag. Daar komt nog bij dat het aanbod slachtrunderen eveneens beperkt is, dit als gevolg van de krimp in dieraantallen. Extra aanbod blijft bovendien uit, hoewel de rundvleesprijzen in 2023 flink zijn gestegen. Primaire producenten zijn over het algemeen huiverig om te investeren, omdat een groot gedeelte van de extra baten wordt opgeslokt door de kostprijs. In de VS zijn rangers terughoudend vanwege de toenemende weerextremen. In 2023 verwacht het landbouwministerie een productiekrimp van 4% v, wat bestempeld kan worden als fors. In Europa wordt door Brussel tot 2023 een productiekrimp van 9% verwacht, uitgesmeerd over de komende jaren.

Wel is het aannemelijk dat melkveehouders vaker koeien naar het slachthuis brengen, als de melkprijs naar beneden gaat, een trend die begin 2023 is ingezet, hoewel de marges nog altijd ruim positief zijn. De optelsom van deze cocktail aan factoren is dat de schaarste in het nieuwe jaar zal blijven overheersen, zo verwachten marktinsiders. Hogere prijzen liggen in de lijn van de verwachting, hoewel een prijsrally niet te verwachten is.

Rundvleestekort in Kazachstan 
Een voorbeeld van de toenemende rundvlees-schaarste is dat McDonald's overweegt zich terug te trekken uit Kazachstan, zo meldde persbureau Bloomberg eerder deze week. Als sanctie voor de oorlog in Oekraïne besloot de fastfoodketen om geen rundvlees meer uit Rusland te kopen. De fastfoodketen kan geen rendabel alternatief vinden, waardoor het bedrijf zich waarschijnlijk gaat terugtrekken uit Kazachstan. In november werden door uitbater TOO Food Solutions KZ al 20 vestigingen gesloten en die blijven waarschijnlijk dicht. Eerder trok McDonald's zich ook al terug uit Rusland, de circa 850 vestigingen gingen over naar een Russische eigenaar. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden