Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Kerstvraag varkensvlees loopt op het einde

15 December 2022 - Matthijs Bremer

De extra kerstvraag naar varkensvlees is nog altijd niet ten einde. Door de verhoogde vraag is het aanbod van slachtvarkens op het moment nog altijd groot, toch blijft de markt volgens handelaren krap. Wel lijkt daar in de aanloop naar de feestdagen een eind aan te komen, want sinds deze week begint de varkensprijs te stagneren. Daarom domineert één vraag de markt. Hoe sterk valt de vraag de komende weken terug?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na vier weken van flinke prijsstijgingen, begint de varkensprijs te stagneren. In week 45 was de prijs van geslachte varkens €1,79 per kilogram. Binnen vier weken steeg de DCA Beursprijs 2.0 tot €1,92 per kilogram (in week 49). Sinds deze week lijkt er een einde te zijn gekomen aan de opwaartse prijsdruk. De notering van week 50 was weer €1,92.  

Sinds eind november is de prijs van varkensvlees behoorlijk gestegen. Door de hoge prijs van rundvlees kiezen consumenten deze kerst namelijk vaker voor varkensvlees. Vooral varkenshaas en ham zijn deze feestdagen populair. Begin december steeg de prijs van deze onderdelen flink. Zo nam de prijs van varkenshaas in week 48 en 49 met meer dan tien cent per week toe. In week 49 steeg de prijs van lange haas zelfs met 90 cent. Hoewel de prijs van hele slachtvarkens stagneert, stijgen de prijzen van luxere onderdelen nog altijd licht. Ook deze week steeg de prijs van varkenshaas weer met 5 cent. 

Ondanks deze stijging lijkt het extra varkensaanbod over het hoogtepunt heen. Twee weken geleden werden er in Nederland nog zo'n 343.000 varkens geslacht. Deze week liep het slachtcijfer terug naar 320.000 varkens. Wel steeg het aanbod weer wat ten opzichte van vorige week. In week 49 werden 'slechts' 309.000 varkens geslacht. Ondanks de extra slachtingen blijft de vraag hoog ten opzichte van het aanbod. Handelaren spreken namelijk nog altijd van een krap aanbod.

Hoe ver zakt de prijs in?
Nu de extra kerstvraag wat wegebt, domineert één vraag de markt. Hoe sterk loopt de vraag naar varkensvlees na kerst terug? Normaal gesproken daalt de vleesconsumptie licht in de periode tussen kerst en oud en nieuw. Vooral de prijzen van luxe onderdelen zouden hierdoor flink kunnen dalen. Door de hoge voedselprijzen zijn goedkopere onderdelen al heel het jaar in trek, terwijl de vraag naar luxe onderdelen achterblijft. Vermoedelijk zal deze trend na Kerst terugkeren.

Toch zou de terugval dit jaar door extra vraag uit China wel eens kunnen uitblijven. Tot het Chinese nieuwjaar, dat op 22 november plaatsvindt, is de vraag naar varkensvlees in China bovengemiddeld groot. Door een varkensvoertekort is China op het moment echter niet in staat om voldoende varkensvlees te produceren om in de binnenlandse vraag te voorzien. Daarom importeert het land nu extra varkensvlees.

Extra exporten naar China zouden de gebruikelijke terugval in vraag wel eens kunnen ondervangen. Al vormt de hoge Europese varkensvleesprijs een barrière. Door lagere exportprijzen lijken op het moment vooral Brazilië en de Verenigde Staten met de extra Chinese vraag weg te lopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden