Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Kleine meerderheid voor true pricing vlees

21 Maart 2023 - Matthijs Bremer

Meer dan de helft van de Nederlandse kiezers heeft geen bezwaar bij een belasting op vlees, zo concludeert de True Animal Protein Price Coalition (Tappcoalitie) uit een onderzoek dat de organisatie heeft laten uitvoeren door IPSOS. Toch is het maar de vraag of de Tappcoalitie de resultaten als een overwinning kan zien. Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk dat de plannen in 2021 op bredere steun konden rekenen.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de enquête werden 1039 kiezers gepeild. Ongeveer 57% van de ondervraagde Nederlanders geeft aan de plannen van de organisatie te steunen. In het voorstel gaat de TAPPC uit van een principe van true pricing. Daarbij wordt een prijs geplakt op verschillende kosten die nu niet in de productie van vlees worden meegerekend. In het onderzoek werd ondervraagden een meerprijs van 20 cent per 100 gram kip, 45 cent per 100 gram varkensvlees en 57 cent per 100g rundvlees voorgelegd.

Wel zijn er een aantal voorwaarden aan de acceptatie van de vleestaks verbonden. Zo wordt ongeveer de helft van de extra belastinginkomsten in het plan van de Tappcoalitie gebruikt voor een 0% btw-tarief op groente en fruit, noten, brood, volkorenproducten, biologische levensmiddelen en plantaardige vlees- en zuivelvervangers. De andere helft wordt gestoken in verduurzaming van de landbouw en een compensatie van €10 per maand voor de armste 20% van de bevolking.

Opmerkelijke resultaten
Kiezers van Groen Links herkennen zich het vaakst in het plan. Ongeveer 78% van de kiezers van de groene partij steunen het pakket aan maatregelen. De laagste draagvlak is er bij kiezers van JA21. Daarvan geeft 'slechts' 47% van de kiezers aan voor het plan van TAPPC te zijn. Overigens kent het onderzoek een aantal opmerkelijke resultaten. Zo zou 68% van de CDA-stemmers het plan steunen terwijl slechts 62% van de D66-stemmers en 54% van de kiezers van Partij voor de Dieren zich in het plan kunnen vinden.

Of er sprake is van een toename of afname van de steun voor de plannen blijft onduidelijk. De Tappcoalitie spreekt zelf van een toename. Uit een vergelijkbaar onderzoek in 2021 bleek namelijk dat 49% van de kiezers achter hun plannen staat. De organisatie is dan ook tevreden met het resultaat, zeker gezien hoge inflatie op vlees.

Toch blijft uit andere onderzoeken van de Tappcoalitie dat de steun in het verleden groter was. Uit een ander onderzoek bij lezers van het AD bleek echter 63% zich in de plannen van de Tappcoalitie te herkennen, zo schrijft de organisatie op hun website. Al valt het te betwijfelen of de lezers van het AD representatief zijn voor alle kiezersgroepen die het IPSOS heeft gepeild.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden