FB TV Kortekaas en Hoogendijk

'Nederlandse baktarwe in brood mainstream maken'

17 April 2023 - Redactie Foodbusiness

Twintig partijen uit de graan-, meel- en broodketen hebben de handen ineen geslagen om het aandeel Nederlandse baktarwe in ons brood sterk te vergroten. Daarvoor moeten enkele knelpunten in de Nederlandse broodketen worden weggenomen, vertellen Mirjam Kortekaas (directeur van het Nederlands Bakkerij Centrum) en André Hoogendijk (directeur van de Brancheorganisatie Akkerbouw) in een exclusief interview op Foodbusiness.nl.

In Nederlandse broodketen komt zo'n 20% van de baktarwe die wordt verwerkt van eigen bodem, zegt Kortekaas. Dat kan onder meer worden vergroot door betere baktarwe te selecteren met de eigenschappen die bakkers graag willen zien in het meel. Maar deze aanpak vraagt ook een gehele andere benadering van de broodketen, zet Kortekaas in het gesprek met Eric de Lijster van Foodbusiness uiteen. "De waarde moet behouden blijven in de hele keten. Daar ligt voor ons de grote uitdaging."

Hoogendijk legt uit wat er allemaal bij komt kijken om een constante kwaliteit van de Nederlandse baktarwe te kunnen garanderen. Als de samenwerking tussen alle partijen in de keten in dit vijfjarige project slaagt, kan in de toekomst wel eens de helft van het Nederlandse tarwe-areaal uit baktarwe bestaan. "We kunnen zeker die kant op."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Nieuws Bedrijven

Biologisch bakkerijconcern Pandriks in Franse handen

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Wisselende koersen in bakkerijgrondstoffen

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen: boter en suiker trekken aan

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen bewegen niet eensgezind

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden