Shutterstock

Nieuws Import

Minder groenten en fruit geïmporteerd in het VK

3 September 2021 - Rianne Nieuwenhuize

In de eerste zes maanden van het jaar werd minder groente en fruit geïmporteerd in Engeland. De oorzaak hiervan is de brexit, die zijn weerslag heeft gehad op de logistieke afhandeling van versproducten. De nieuwe voorwaarden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben de handelsstromen veranderd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er zijn over de eerste zes maanden van het jaar 59% minder groenten en fruit geïmporteerd in Engeland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De import uit het Verenigd Koninkrijk ligt daarmee nog niet op het niveau van twee jaar terug, toen de coronapandemie en lagere olieprijzen nog geen rol speelden. De sterk fluctuerende prijzen van olie en gas beïnvloedden bovendien het aandeel van olie en gas in de totale importwaarde.

Gewijzigde handelsrelatie
De gewijzigde relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk heeft er mogelijk toe geleid dat bestaande goederenstromen vandaag de dag anders lopen. Goederen als computers en kleding, vaak geproduceerd in Azië, gaan sinds het begin van dit jaar ook rechtstreeks vanuit Azië naar het Verenigd Koninkrijk. Vroeger gingen ze vaak via Nederland. Dit soort goederen importeert Nederland nu ook meer vanuit het Verenigd Koninkrijk. In de eerste zes maanden was de importwaarde van de Nederlandse goederenhandel uit het Verenigd Koninkrijk €11,3 miljard (14% meer dan een jaar eerder).

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden