Shutterstock

Nieuws Vleesconsumptie

Deen luistert naar advies om minder vlees te eten

21 Juli 2021

De overheid in Denemarken heeft aan het begin van dit jaar de nieuwe voedselrichtlijnen aan de eigen inwoners voorgelegd. Daarin staat onder meer het advies om minder vlees te consumeren en juist vaker te kiezen voor een plantaardig dieet. Nieuw onderzoek van Epinion toont nu aan dat de Denen geluisterd hebben, want 28% van de inwoners heeft geschrapt in de hoeveelheid vlees in het voedingspatroon.

Van alle inwoners in Denemarken die bekend zijn met de nieuwe voedselrichtlijnen (66%), geeft 42% aan dat ze wekelijks of dagelijks meer plantaardige producten consumeren. Daarnaast geeft 28% aan dagelijks of wekelijks minder vlees te eten. "Het zijn bemoedigende resultaten; het is goed voor onszelf en voor het klimaat. Dat betekent overigens niet dat je niet mag genieten van een goede steak of een stuk geroosterd varkensvlees", schrijft minister Rasmus Prehn. "Maar we willen laten zien dat plantaardige gerechten net zo lekker kunnen zijn."

Toch is de minister zich ervan bewust dat het niet gemakkelijk gaat zijn om gewoonten definitief te veranderen. "De richtlijnen zijn nog nieuw en ik zet zelf ook elke dag kleine stapjes. Je hoeft niet in één keer om te schakelen." Wetenschappers tonen aan dat – wanneer de voedselrichtlijnen worden gevolgd – de klimaatvoetafdruk van Denemarken met 20% tot 35% kan afnemen. Dit is belangrijk voor de inwoners, want zes op de tien Denen geeft aan zich actief in te willen zetten voor het klimaat.

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Spanjaarden lijnrecht tegenover elkaar over vlees

Achtergrond Spanje

Spanjaarden lijnrecht tegenover elkaar over vlees

Eeuwenoude varkenscyclus functioneert nog altijd

Analyse Varkensvlees

Eeuwenoude varkenscyclus functioneert nog altijd

Denemarken verspilt elk jaar duizenden tonnen

Nieuws Voedselverspilling

Denemarken verspilt elk jaar duizenden tonnen

Amerikaanse vleesmarkt groeit zeker nog zeven jaar

Nieuws Vlees

Amerikaanse vleesmarkt groeit zeker nog zeven jaar

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief