Centraal Planbureau

inflatie

Opinie Han de Jong

Paniekverhalen en te veel optimisme over economie

Hoe groot momenteel de economische onzekerheid is, blijkt uit de geluiden die uit verschillende hoeken kunnen worden opgetekend. Het CPB berekent dat het koopkrachtverlies dit jaar gemiddeld genomen 2,7% zal bedragen, maar dat de koopkracht volgend jaar weer met 1,9% toeneemt. Het CPB voorspelt verder voor dit jaar 3,7% economische groei. De ECB voorspelt voor de eurozone dit jaar toevallig ook 3,7% economische groei. Dat klinkt misschien onrealistisch veel. Maar er moet wel bij bedacht worden dat de zogeheten statistische overloop al 2,7%-punt bedraagt. Het BBP was in het laatste kwartaal van 2021 2,7% hoger dan het gemiddelde voor het jaar, dus zelfs als het BBP het hele jaar gelijk blijft aan het vierde kwartaal van 2021 komt er een groei van 2,7% in de boeken voor 2022.
11 Maart 2022
inflatie

Nieuws Centraal Planbureau

Koopkracht daalt in somberste scenario 3,4%

De koopkracht daalt dit jaar met 2,7%, zo voorspelt het Centraal Planbureau. Als de energieprijzen echter op het huidige niveau blijven staan, dan daalt de koopkracht verder: met maar liefst 3,4%.
9 Maart 2022
euro portemonnee inflatie

Nieuws CPB

Niet meer koopkracht met nieuw kabinet door inflatie

Door de torenhoge inflatie stijgt de koopkracht met het beleid uit het nieuwe coalitieakkoord niet, wat wel de insteek was. Dat blijkt uit de doorberekening van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB meldt ook dat de economische effecten van het van het klimaat- en transitiefonds en het stikstoffonds onzeker zijn.
11 Januari 2022
economie

Nieuws Economie

Snel herstel Nederlandse economie verwacht

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie zich snel gaat herstellen. Voor dit jaar voorzien de economen een groei van bijna 4%. Dat zwakt voor 2022 wat af, maar blijft nog wel op ruim 3% staan.
20 Augustus 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden