Han de Jong

Boerenbusiness ecb

Opinie Han de Jong

Hogere rentes en veel minder kredietaanvraag

Zoals verwacht verhoogden de Fed en de ECB de officiële rente deze week met 0,25%. De Fed gaf daarbij aan dat het voorlopig waarschijnlijk welletjes is, terwijl de ECB bij monde van Christine Lagarde opmerkelijk expliciet meldde juist zeker nog niet klaar te zijn met renteverhogingen. Wel was de rentestap de kleinste sinds de ECB in juli vorig jaar begon.
5 Mei 2023
supermarkt inflatie voedselprijs

Opinie Han de Jong

Voedselinflatie lijkt hoogtepunt nabij

Het gaat niet zo lekker in de Nederlandse detailhandel. In maart lag de omzet nog maar 4,1% hoger dan een jaar eerder. Dat is echter inclusief de inflatie. In volume werd 7,0% minder omgezet. In februari steeg de nominale omzet nog met 8,0% jaar-op-jaar. Het volume was toen 3,3% lager dan een jaar eerder.
28 April 2023
supermarkt inflatie

Opinie Han de Jong

Tegengestelde krachten in voedselprijsinflatie

Inflatie is al tijden het belangrijkste economische onderwerp. Gelukkig daalt de inflatie, maar dat wil niet zeggen dat dit zo blijft. Wie dieper spit, komt soms opmerkelijke cijfers tegen. Deze week publiceerde Eurostat de definitieve inflatiecijfers over maart. Wat mij opviel is de divergentie tussen de voedselprijsinflatie in de eurozone en de VS.
21 April 2023
energie euro gas energieprijs

Opinie Han de Jong

Energieprijzen duwen inflatie naar beneden

Het CBS heeft de Nederlandse inflatie voor maart bevestigd op 4,4%. Een stuk lager dan de 8,0% in februari, om maar niet te spreken van de 14,3% in oktober. Dat is goed nieuws. Het slechte nieuws is dat de daling volledig op het conto van de energieprijzen kwam. Exclusief energie was de inflatie stabiel op 8,1%. De maatstaf die officieel te boek staat als de kerninflatie (dat wil zeggen exclusief voedsel, energie, alcohol en tabak) was stabiel op 6,7%. Voeding is de grote boosdoener. Die categorie was verantwoordelijk voor bijna de helft van de 4,4%, terwijl ze slechts een gewicht van 12% in de inflatiemand heeft.
14 April 2023
euro betalen portemonnee inflatie

Opinie Han de Jong

Nederlandse inflatie op weg naar ‘onder nul’

De inflatie in ons land is in maart uitgekomen op 4,4%, een heel stuk lager dan de 8% van februari. Een sterke daling lag in de rede omdat de prijzen in maart vórig jaar zeer sterk stegen ten opzichte van februari na het uitbreken van de oorlog. Toch was het cijfer nog iets beter dan ik had verwacht.
31 Maart 2023
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Centrale banken zetten renteverhogingen door

De Amerikaanse centrale bank Fed en de Bank of England verhoogden deze week de officiële rente met 25 basispunten. Vooraf was de vraag of de centrale banken de rente onveranderd zouden laten vanwege de financiële onrust. Door de rente te verhogen, konden zij die onrust immers verder aanwakkeren.
24 Maart 2023
dollar

Opinie Han de Jong

Geen financiële crisis door vier cruciale verschillen

Er is geen groot gevaar van financiële instabiliteit op korte termijn. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat onverstoorbaar verder met het verhogen van de rente. Hoewel het Amerikaanse inflatiebeeld gunstiger is dan bij ons, gaat de Fed de komende week ook gewoon de rente verhogen. De Chinese economische bedrijvigheid herstelt, maar wel langzaam.
17 Maart 2023
china Hong Kong

Opinie Han de Jong

Handelspartners profiteren nog niet van China

De Nederlandse industrie zit in de min, terwijl de Duitse juist lijkt te herstellen. De Chinese heropening van de economie na de coronacrisis gaat nog niet zo hard, wat is er aan de hand? En Jerome Powell, de president van de Amerikaanse centrale bank Fed, wordt stevig aan de tand gevoeld.
10 Maart 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden