Granenmarkt 2021

graansilo Oekraine

Achtergrond Oekraïne

Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne lijkt elk moment dichterbij te komen. De Russen hebben hun troepen aan de Oekraïense grens gemobiliseerd. Het is wachten totdat president Vladimir Poetin opdracht geeft om het land binnen te vallen, waarmee de graanschuur van Europa in Russische handen valt. De graanprijzen sorteren voor op een inval. De Nederlands akkerbouwer Kees Huizinga die in Oekraïne boert, maakt zich zorgen over de situatie en schets mogelijke gevolgen voor de granenmarkt.  
22 Januari 2022

FB TV Grondstofupdate

Suiker is smaakmaker op de grondstoffenmarkt

Na de schrikreactie die de omikronvariant van het coronavirus teweegbracht, krijgt de grondstoffenmarkt over de volle breedte weer wat lucht. Foodcommodity's als granen en koffie doen hier echter niet aan mee. Wouter Baan, grondstoffenanalist bij Foodbusiness, praat je bij over de laatste stand van zaken. Ook tipt hij suiker als grondstof met stijgingspotentieel.
14 December 2021
Haver

Achtergrond Haver

Haver daalt iets, maar blijft flink aan de prijs

De notering voor haver op de CBoT in Chicago is de afgelopen twee weken licht gedaald. Dat is enigszins opvallend, want de verwachte opbrengst bij topproducent Canada ligt nog steeds 43% onder het niveau van voorgaande jaren. Waar komt deze daling precies vandaan?
7 December 2021
tarwe - agri graan - agri

Analyse Tarwe

Tarwemarkt heeft geen last van hoogtevrees

De marktprijzen voor tarwe laten zich niet afschrikken door de prijsrecords die momenteel worden gevestigd. De enorm krappe markt zorgt ervoor dat de termijnmarkt naar het hoogste niveau in dertien jaar is gebracht. Het vertrouwen blijft groot, waardoor dalingen voorlopig uitblijven.
1 November 2021
spelt graan - agri

Analyse Spelt

Markt voor spelt komt steeds meer in balans

De markt voor spelt komt meer en meer in balans. De vraag is inmiddels stabiel te noemen, alleen het aanbod is nog wisselvallig. Dat blijft effect hebben op de prijzen. Wat wordt momenteel voor een kilo spelt betaald? En laat die prijs zich nog beïnvloeden door de rally op de tarwemarkt? Een analyse.
21 Oktober 2021
tarwe - agri graan - agri

Analyse Tarwe

Top tarwemarkt steeds beter in het zicht

De tarweprijs bevindt zich in een sterk stijgende beweging, al gaan de prijstoenames niet zonder slag of stoot. 's Werelds populairste graansoort bevindt zich op een wipwap. Weken van stabilisering of lichte daling worden opgevolgd door plots forse oplevingen.
4 Oktober 2021
Nigeria

Analyse Grondstoffen

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

Wereldwijd kampen we met een hoge voedselinflatie. Dat schreef de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties een paar maanden geleden al. In Nigeria begint die inflatie nu zijn tol te eisen. Afgelopen maanden zijn de prijzen voor basisproducten als rijst, granen en groenten verdubbeld. Dit terwijl het inkomen van de Nigeriaan structureel daalt.
2 Augustus 2021
tarweoogst tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen

Reken de komende jaren op hogere tarweprijzen

De prijs van tarwe bevindt zich in Europa op het hoogste niveau in acht jaar tijd. Ondanks dat de oogstverwachtingen voor het komend seizoen positief zijn, wordt ook de nieuwe oogst voor een significant hoger niveau vastgelegd. Aan deze prijsbeweging liggen facturen ten grondslag die het prijsniveau meerdere jaren sterk kunnen beïnvloeden.
7 Mei 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden