Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Voedselinflatie eist zijn tol in Nigeria

2 Augustus 2021 - Kimberly Bakker

Wereldwijd kampen we met een hoge voedselinflatie. Dat schreef de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties een paar maanden geleden al. In Nigeria begint die inflatie nu zijn tol te eisen. Afgelopen maanden zijn de prijzen voor basisproducten als rijst, granen en groenten verdubbeld. Dit terwijl het inkomen van de Nigeriaan structureel daalt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voedselinflatie in Nigeria kwam in februari van dit jaar uit op 27%, zo liet het National Bureau of Statistics toentertijd weten. Het was het hoogste niveau sinds ten minste 2005. Hoewel de inflatie inmiddels gedaald is, is een niveau van 22,2% nog altijd fors te noemen. Over de eerste vijf maanden van het jaar komt de voedselinflatie gemiddeld uit op 16,8%. Dat is ver boven het gemiddelde van 2019 en 2020. Toen lag de voedselinflatie over diezelfde periode op respectievelijk 15,8% en 16,3%. Als gevolg hiervan zijn de prijzen van de belangrijkste peulvruchten en granen in Nigeria het afgelopen jaar met respectievelijk 98,8% en 99,9% gestegen. Vooral het arme deel van de bevolking heeft inmiddels problemen om aan basisproducten te komen, iets waar de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties eerder dit jaar al voor waakte.

De inspanningen van de overheid om de lokale voedselproductie aan te zwengelen, zijn tegelijkertijd gestaakt. Dit vanwege plunderingen op agrarische bedrijven, in de hoop voedsel te bemachtigen. Naast de prijsstijgingen van grondstoffen, lijdt het land ook onder devaluatie van de naira, de coronapandemie, klimatologische verstoringen en invoerverboden. De grootste prijsstijgingen zijn inmiddels zichtbaar in brood, granen, melk, kaas, eieren, vis, frisdranken, koffie, thee, cacao, fruit, oliën en vetten, vlees en groenten. Dit terwijl het inkomen van de Nigerianen stagneert. Een zorgelijke ontwikkeling, melden analisten.

Extreme prijsstijgingen
Sojabonen werden vorig jaar op de markt in Shuwarin verkocht voor ongeveer 22.000 naira per 120 kilo, omgerekend is dat vandaag de dag €44,90. Afgelopen maanden is de prijs gestegen naar maar liefst 36.000 naira, oftewel €73,50 per 120 kilo. Voor maïs, sorghum en gierst is eenzelfde prijsstijging zichtbaar: van omgerekend €24,10 naar €51,11 per 120 kilo. Alleen de prijzen van Nigeriaanse rijst zijn in deze regio redelijk stabiel gebleven rond de 42.000 naira (ongeveer €85,80 per 120 kilo). Dat heeft onder meer te maken met de goede oogst, en het ruime aanbod ervan. Buitenlandse rijst is wel schaars, vanwege invoerproblemen. De kosten daarvan liggen al gauw op omgerekend €53,11 tot €61,20 per 50 kilo.

De grote lokale oogst van rijst zorgt het er wel voor dat de prijs van bonen is gestegen. Telers stappen vanwege de zekerheid en goede oogstperspectieven over op rijst, zo laten analisten weten. Een kopje bonen werd afgelopen jaar verkocht voor een bedrag tussen de €0,08 en €0,10, inmiddels ligt dat bedrag op €0,30 per snede. Een zak van 100 kilo bonen gaat nu omgerekend weg voor €143, een jaar geleden was dat 'slechts' €55,10. "Vroeger zeiden ze dat bonen voor arme mannen waren, maar dat is niet meer zo", meldt een handelaar bij Premium Times.

Ook de prijzen van essentiële groenten en specerijen – zoals tomaten, paprika's en uien, rijzen de pan uit. Een volle mand met paprika's en tomaten werd verkocht voor 600 tot 700 naira - €1,22 tot €1,43 -, maar dat dit inmiddels omgerekend €6,12 per mand is. Een prijsstijging van honderden procenten. Uien gaan momenteel de toonbank over voor 1.500 naire, oftewel €3,06 per mand. Al moet daarbij wel gesteld worden dat de prijzen van deze producten in deze periode van het jaar altijd wat harder stijgen, vanwege de bederfelijkheid in het regenseizoen.

Koopkracht aangetast
De gevolgen van de hoge prijzen zijn groot. "Dit heeft de koopkracht sterk aangetast", meldt Razaq Fatai, Policy and Advocacy Manager voor ONE Campaign in Afrika bij Premium Times. "Voor een land waar bijna 60% van het gezinsinkomen vóór de coronapandemie naar voedsel ging, vormt een voortdurende stijging van de voedselprijzen een aanzienlijke bedreiging voor het levensonderhoud." Niet alleen de hoge voedselprijzen zijn daar debet aan. Ook de stijgende brandstofprijs maakt het leven in Nigeria lastig. Gunstige verwachtingen lijken er nog niet te zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden