Elektriciteitsprijs

gas

Analyse Energie

Hoe lang blijft de Europese gasprijs laag?

De gasprijs is op het moment op het laagste niveau sinds de start van de oorlog in Oekraïne. Op zich is dat een goede ontwikkeling, al bestaat het risico dat de Europese gasprijs omhooggaat door een hogere gasvraag van Aziatische landen. Ondertussen duwen de lage gasprijs en hoge productiviteit van hernieuwbare bronnen de elektriciteitsprijs omlaag.
27 Februari 2024
elektriciteit

Analyse Energie

Lagere gasprijs werkt door in stroomprijzen

De prijs van gas is deze week verder gedaald. De hoge vulgraad van de reserves en meevallers op het Noorse gasnet zorgden voor flink wat druk op de TTF. Door de lage gasprijs daalde ook de basisprijs van stroom.
20 Februari 2024
zonnepanelen zonneenergie

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Het voorstel van demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten om de salderingsregeling af te bouwen heeft geen meerderheid gehaald in de Eerste Kamer. Bezitters van een zonnepanelen of kleine windmolen met een kleinverbruikaansluiting (tot 3x80 ampère) mogen hun levering en verbruik blijven verrekenen.
13 Februari 2024
LNG

Analyse Energie

LNG-beleid van Amerika ligt onder vuur

Republikeinse oud-topambtenaren van de VS maken zich grote zorgen over LNG-wetgeving van de regering Biden. Door de productie te willen beperken brengt Biden volgens hen de stabiliteit in de wereld in gevaar. Rusland maakte bekend de ontheffing voor de export van LNG naar Duitsland te verlengen. In Nederland maakte demissionair minister Jetten de Eerste Kamer duidelijk dat tegen de afbouw van de salderingsregeling stemmen een gat op de begroting veroorzaakt.
13 Februari 2024
gas

Analyse Energie

Energieprijzen dalen door wind

De gas- en elektriciteitsprijs zijn vorige week gedaald. Op de gasprijs ontstond lichte prijsdruk door een grotere beschikbaarheid van windenergie. De effecten op de elektriciteitsmarkt waren nog sterker, al was daar in Nederland opvallend weinig van te merken.
6 Februari 2024
gas

Analyse Energie

Gasprijs komt toch niet in beweging

Gas en stroom werden deze week net wat duurder. Even leek de chaos in de rode zee weer voor een wat hogere gasprijs te zorgen. Al bleek de situatie een dag later weer in de kiem gesmoord. 
30 Januari 2024
olietanker gas LNG

Analyse Energie

Temperatuur en vraag beïnvloeden gasprijs

De gasprijs is vorige week aanzienlijk gedaald. Dit trok ook de prijs van elektriciteit naar beneden. Daarnaast hielp ook een flinke piek in zonnestroom op piekmomenten de elektriciteitsprijs omlaag.  
23 Januari 2024
gas

Analyse Energie

Aziatische LNG-vraag raakt Europese gasprijs niet

Door een grotere LNG-vraag uit Azië leek de gasprijs even te stijgen. Al snel kwam er echter een correctie door een lager dan verwachte prijsstijging vanwege een groot aanbod. Daarnaast staat de elektriciteitsprijs weer op het niveau van voor de feestdagen.   
9 Januari 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden