Shutterstock

Opinie Joost Derks

Zo wordt de dollar de verrassing van 2024

1 November 2023 - Joost Derks

Deze week neemt de Federal Reserve een nieuw rentebesluit. De kans op een nieuwe renteverhoging is nihil, maar een eerste verlaging laat mogelijk nog lang op zich wachten. Dat wordt nog niet weerspiegeld in de huidige dollarkoers.

Verhuizen is altijd een heel gedoe. In het geval van de verplaatsing van mijn column van de donderdag naar de dinsdag (vanaf volgende week) komen er gelukkig geen verhuisdozen bij kijken. Maar het is wel even wennen dat ik vooruit mag blikken op de rentebesluiten die de Amerikaanse centrale bank altijd op een woensdag neemt, in plaats van dat ik daar de volgende dag op mag reageren. En zoals elke vakantieganger weet is voorpret vaak leuker dan het ophalen van reisherinneringen. Overigens valt er weinig voorpret te beleven aan het rentebesluit dat 1 november aan het begin van de avond naar buiten komt. Want het moet wel heel raar lopen als de rente in beweging komt.

Rentedaling in 2024? Niet zo snel!
Volgens een peiling van CME Fedwatch rekent 98% van de beurshandelaren erop dat dat de Federal Reserve pas op de plaats maakt. Op de wat langere termijn komt de grote verrassing waarschijnlijk niet door wat de Amerikaanse centrale bank doet, maar juist door wat wordt nagelaten. De financiële wereld lijkt er namelijk vast van overtuigd dat de rente in de loop van 2024 weer gaat dalen. Maar liefst 96% van de economen verwacht dat de rente over veertien maanden lager staat dan nu. Het is echter de vraag of de Federal Reserve wel ruimte krijgt om de rente te verlagen. De flinke inflatiedaling van de eerste jaarhelft zet zich namelijk niet door. In september kwam de Amerikaanse inflatie net als in augustus uit op 3,7%.

Rugwind voor de dollar
De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan en bovendien is de olieprijs sinds eind juni met bijna 20% opgelopen. Duurdere energie vertaalt zich op allerlei manieren in hogere prijzen. Helaas brengt de Federal Reserve morgen geen zogeheten dot-plot naar buiten. Dit is een tabel die laat zien hoe Fed-bestuurders verwachten dat de rente zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Bij de bijeenkomst in september was de gemiddelde schatting voor eind 2024 nog 5,1%. Als dat bij de volgende dot-plot van december niet verandert, zullen veel partijen hun renteprognose voor komend jaar moeten bijstellen. En een rente die hoger ligt dan verwacht, vertaalt zich meestal in een sterkere munt. Ook in veel andere opzichten kan de dollar in 2024 de wind weer in de rug krijgen.

Mythe doorgeprikt
De mythe dat de Amerikaanse munt qua uitstraling en handelsaandeel terrein verliest op de euro in de valutawereld, kan namelijk worden doorgeprikt. Het aandeel van de euro in internationale transacties kwam onlangs uit op 23%, terwijl dat begin 2023 nog 38% was. Daar komt bij dat Europese landen minder ruimte hebben om de economie aan te jagen via een ruimer fiscaal beleid dan de Verenigde Staten. Het economische groeitempo ligt in Europa al wat lager door de grote afhankelijkheid van geïmporteerde energie, die door de Oekraïne-oorlog een stuk duurder is geworden. En ten slotte geldt de dollar nog altijd als belangrijke schuilhaven in onzekere tijden. Hoewel 2024 nog twee maanden op zich laat wachten, is de Amerikaanse munt nu al favoriet om uit te groeien tot een van de verrassingen van het nieuwe jaar.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

De yen gaat een onzekere toekomst tegemoet

Opinie Joost Derks

Goedkope vakantie in Zweden en Noorwegen

Opinie Joost Derks

Verkiezingsspanning laat het pond koud

Opinie Joost Derks

Alle ballen nu op Oost-Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden