Shutterstock

Opinie Joost Derks

Amerikaanse bedrijven nemen zo enorme rentegok

14 September 2023 - Joost Derks

Het is nog lang niet zeker of de Federal Reserve volgende week de Amerikaanse korte rente nog een stapje verhoogt, maar het bedrijfsleven sorteert alvast voor op een flinke daling van de lange rente in de komende jaren.

Volgende week wordt bekend dat de Amerikaanse beleidsrente voorlopig de top heeft bereikt. Want met het oog op de aanwijzingen voor een afnemende inflatie en een wat oplopende werkloosheid, moet het wel heel raar lopen als de Federal Reserve ervoor kiest om de rente nog verder te verhogen. Volgens de zogheten Fedwatch-indicator van beursplatform CME is er zelfs een kans van 97% dat de rente niet omhoog gaat. Sinds begin 2022 heeft de centrale bank de beleidsrente al in elf stappen met 5% opgeschroefd. Hierdoor is het voor consumenten en bedrijven een stuk duurder geworden om geld te lenen. Zo blijft er minder geld over voor investeringen en uitgaven, zodat de prijzen van allerlei artikelen minder snel stijgen en de inflatie onder controle komt.

Grote uitdaging
De grote uitdaging voor de Federal Reserve is om straks het tarief weer tijdig terug te schroeven, zodat de hoge rente geen onnodig grote rem zet op de economische groei. Daar neemt het Amerikaanse bedrijfsleven alvast een voorschot op. Dataverzamelaar LSEG maakte onlangs bekend dat de looptijd van nieuwe leningen die ondernemingen uit de Verenigde Staten uitgeven, het laagste niveau heeft bereikt in meer dan tien jaar. Dat geldt met name voor leningen van bedrijven in het meer riskante high yield-segment. De gemiddelde looptijd van zes jaar ligt beduidend lager dan de ruim 7,5 jaar van 2022. Dit markeert overigens het laagste niveau sinds in 1990 werd begonnen van het bijhouden van dit soort gegevens.

Duidelijk signaal van het bedrijfsleven
Met de keuze voor een steeds kortere looptijd geven Amerikaanse bedrijven een duidelijk signaal: de rente gaat op termijn weer dalen. Door de relatief korte looptijd krijgen ze eerder de kans om aflopende leningen tegen een aantrekkelijker tarief te verlengen. Overigens verwachten beurshandelaren en economen ook dat de rente over niet al te lange tijd weer omlaag gaat. De indicator van CME wijst erop dat er een kans is van meer dan 50% dat de Federal Reserve de rente eind 2024 met 1%-punt of meer heeft teruggeschroefd. En dit soort rentebewegingen kunnen soms hard doorwerken in de valutawereld.

Verhoudingen omgekeerd
De belangrijkste reden waarom de dollar in de eerste negen maanden met ruim 17% omhoogschoot ten opzichte van de euro, was het groeiende renteverschil dat ontstond omdat de Federal Reserve veel eerder in actie kwam tegen de hoge inflatie dan de Europese Centrale Bank. Inmiddels zijn de verhoudingen omgekeerd en ziet het er juist naar uit dat de beleidsrente in Europa langer hoog blijft dan in de Verenigde Staten. Als volgende week een verrassingszet van de Federal Reserve uitblijft en er – naast de omslag op de markt voor bedrijfsleningen – meer signalen komen dat partijen voorsorteren op een dalende Amerikaanse rente, kan de euro in de komende kwartalen nog wat terrein goedmaken op de dollar.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

De yen gaat een onzekere toekomst tegemoet

Opinie Joost Derks

Goedkope vakantie in Zweden en Noorwegen

Opinie Joost Derks

Verkiezingsspanning laat het pond koud

Opinie Joost Derks

Alle ballen nu op Oost-Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden