Shutterstock

Opinie Edin Mujagić

Is de stijging van de inflatie tijdelijk of niet?

1 Juli 2021 - Edin Mujagic

In juni 1992 danste Nederland op de tune van Rhythm is a dancer, genoot het land van de zomerachtige avonden onder het genot van Knockin' on heaven's door van Guns n' Roses en juichte alles en iedereen toen Oranje met onder meer Bergkamp, Rijkaard en Van Breukelen op doel Duitsland versloeg op het EK in Zweden (ikzelf probeerde te overleven tijdens de oorlog in Bosnië, maar dat is een ander verhaal). 1992 Was ook het jaar van bijna 4% inflatie in de VS. Bergkamp en de zijnen spelen niet meer en de genoemde liedjes keren niet terug in de top-40 lijst. Maar de inflatie is wél terug.  

De Amerikaanse inflatie is in mei uitgekomen op 3,9% vergeleken met mei 2020. Ten opzichte van april dit jaar lagen de prijzen 0,4% hoger, meldt het Amerikaanse bureau voor de statistiek. De zogeheten kerninflatie, dat is inflatie zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen, is met 0,5% gestegen tot 3,4%. Het was de snelste stijging sinds 1992.  

Het gaat hier om de PCE-inflatie index, niet de CPI-maatstaf. CPI is veel bekender. Wanneer er in de media over inflatie wordt geschreven, dan gaat het over die maatstaf. Die wordt ook gebruikt om uitkeringen in de VS te indexeren en de rentevergoeding op TIPS te bepalen, de inflatie-beschermde Amerikaanse staatsobligaties. De Fed kijkt echter naar de PCE-inflatie en dan vooral het kerndeel ervan. Dus als de Fed zegt naar 2% inflatie te streven, dan bedoelt de bank daarmee 2% kern PCE-inflatie. Dat lijkt een linguïstische muggenzifterij te zijn, maar is dat allesbehalve.  

Optische illusie
CPI, de inflatiemaatstaf waar de gewone man dus mee te maken heeft (als de lonen aan inflatie worden aangepast, dan wordt daarvoor doorgaans CPI gebruikt) ligt namelijk doorgaans hoger dan de PCE-inflatie. Het gaat elk jaar om ongeveer een half procentpunt verschil. Dat is het gemiddelde, soms is het verschil veel groter. Zoals bijvoorbeeld in mei dit jaar. Terwijl de inflatie volgens de PCE-maatstaf dus 3,9% is geweest, was die volgens de CPI-methodiek echter 5%.  

Het gemiddelde verschil van om en nabij een half procentpunt per jaar, klinkt niet veel maar dat is een soort optische illusie. Een half procentpunt per jaar gedurende bijvoorbeeld een decennium, tikt behoorlijk aan, zeker voor de middenklasse en de armere deel van de bevolking.  

Rundvlees stijgt in prijs
Het verschil tussen de 2 indices wordt veroorzaakt door een aantal verschillen. Zo is het mandje met goederen en diensten niet gelijk. In het CPI-mandje zitten sommige zorguitgaven niet bij. Bij de berekening van de PCE-inflatie vervangen de statistici die goederen die relatief duurder worden door een goedkoper alternatief of er minder van kopen. Als rundvlees duurder wordt bijvoorbeeld, neemt PCE-index aan dat de Amerikanen minder rundvlees kopen. Bij CPI blijft het aandeel van uitgaven aan rundvlees ruwweg gelijk.  

In de kern CPI-inflatie wegen zaken waar veel Amerikanen regelmatig geld aan uitgeven, zoals tweedehandsauto's of huur zwaarder dan bij de kern PCE inflatie. Ook de premie voor zorgverzekeringen zijn wel te vinden in CPI-index, maar niet in de PCE-versie. Tot slot is de bron van prijzen die worden gebruikt om de inflatie uit te rekenen, verschillend. De statisticus die de CPI-inflatie berekent, vraag de consument naar de prijzen die hij heeft betaald en werkt daarmee. Zijn collega die de PCE-geldontwaarding moet uitvogelen, vraagt bedrijven naar de prijzen die ze in rekening hebben gebracht.  

Inflatie tijdelijk of niet
Het inflatiecijfer voor de maand mei helpt niet veel om dé vraag onder beleggers, economen, analisten en centrale bankier te beantwoorden, namelijk: is de recente stijging van de inflatie tijdelijk of niet? In mijn optiek wijzen de cijfers over de maand mei eerder erop dat de inflatiestijging voor een belangrijk deel níet tijdelijk blijkt te zijn. De enige manier waarop de recente hoge inflatie eind dit jaar en begin volgend jaar gaat wegebben, is als de maand-op-maand cijfers vanaf mei niet veel hoger dan 0,2 of 0,3% worden.  

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

FB TV Valuta met Laurens Maartens

Lagere rente laat langer op zich wachten

Opinie Thomas de Caluwe

Minder renteverlagingen in eurozone dan verwacht

Nieuws Financieel

Economische groei komt dit jaar net boven nul uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden