Shutterstock

Analyse Logistiek

'Havencongestie probleem voor bederfelijke waren'

Gisteren 16:30 uur - Linda van Eekeres

Noordwest-Europese havens kampen met havencongestie. Ook in de haven van Antwerpen blijft de congestie voelbaar, werd opgemerkt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Mede-CEO van Fairtrasa International, Franklin Ginus doet een oproep voor een dialoog over de lange wachttijden. 'Die paar dagen kunnen voor bederfelijke producten zoals die van ons het verschil betekenen tussen het leveren van premium kwaliteit en het afkeuren van een hele lading.'

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De World Container Index van Drewry daalt deze week voor de vijfde week op rij, maar met een bescheiden 2,6%. Daarvoor zijn de routes vanaf China verantwoordelijk. Van China naar Europa (Rotterdam en Genua) dalen de spotprijzen met 1%. Naar de Amerikaanse bestemmingen is de daling  4% naar LA en 6% naar New York. Drewry verwacht dat de containertarieven op de lijnen van Shanghai naar de VS zullen blijven dalen vanwege een lage vraag.

Drewry maakt ook melding van de havencongestie in Noord-Europa die het containertransport blijft verstoren. Drewry verwacht dat de vertragingen tot het hoogseizoen aanhouden. Op basis van gegevens van GoComet blijkt dat in de haven van Rotterdam de wachttijd momenteel 3,02 dagen is. 10 juli was dat 2 dagen, maar 26 junli 3,75 dagen. Ook in andere belangrijke Europese havens loopt de wachttijd op: in Antwerpen naar 4 en in Hamburg naar 2 dagen. Le Havre heeft momenteel een wachttijd van 5 dagen. De wachttijd in de Bremerhaven in Duitsland is zelfs 6,02 dagen (was 2 dagen op 10 juli en 1 dag op 26 juni). 

Frank Reijerse van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) zegt aan de Schuttevaer dat wachttijden van 60 tot 70 uur in de Rotterdamse haven eerder regel dan uitzondering zijn voor de binnenvaart. Volgens hem kiezen klanten daardoor vaker voor vrachtwagens. De oplossing ligt volgens hem in gegarandeerde en structurele kraancapaciteit voor de binnenvaart, zo zegt hij in het vakblad. Ook moet het Havenbedrijf Rotterdam meer regie nemen volgens KBN. 

'Betrouwbaarheid is alles in onze sector'
Franklin Ginus, mede-CEO van Fairtrasa International en voormalig directeur van Chiquita geeft op LinkedIn aan dat havencongestie funest kan zijn voor 'het verse fruit dat we vanuit Latijns-Amerika en Afrika naar Europa brengen'. Vier tot vijf dagen vertraging klinkt misschien kort, zo geeft hij aan, 'die paar dagen kunnen voor bederfelijke producten zoals die van ons het verschil betekenen tussen het leveren van premium kwaliteit en het afkeuren van een hele lading'. Daarnaast zetten volgens hem beschikbaarheidsproblemen de relatie met klanten onder druk. "Betrouwbaarheid is alles in onze sector."

Naast financiële gevolgen voor de onderneming hebben de opstoppingen ook gevolgen voor telers en partners en leiden langere wachttijden uiteindelijk tot voedselverspilling en minder verkoop volgens Ginus. Hij roept op tot een dialoog tussen logistiek, detailhandel en AGF-sector. Havencongestie is niemands schuld, maar wel ieders uitdaging, zegt de CEO. Ook vanuit de vleeshandel wordt tegenover Foodbusiness melding gemaakt van wachttijden in West-Europese havens. 

De haven van Antwerpen, die over het eerste halfjaar van 2025 137,2 miljoen ton afhandelde - 4,3% minder dan dezelfde periode vorig jaar -maakte deze week bij de presentatie van de cijfers ook melding van havencongestie. Volgens de haven zijn er meerdere factoren die dit veroorzaken: "De aankomsten van containerschepen blijven onregelmatig door verstoringen sinds de coronacrisis, versterkt door omvaarten via Kaap de Goede Hoop om de Rode Zee te vermijden. De herschikking van containerallianties leidde tijdelijk tot een samenloop van aanlopen en hoge volumes. Bovendien bemoeilijkt de lage betrouwbaarheid van vaarschema's de terminalplanning: containers blijven langer staan, terwijl schepen vaak met grote ladingen binnenkomen." De aanleg van een nieuw dok en efficiënter gebruik van bestaande ruimte in de haven moeten verlichting bieden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden