foto-select / Shutterstock.com

Analyse Logistiek

Containertarief neemt voor eerst in drie maanden toe

3 November 2023 - Linda van Eekeres

Hoewel dataplatform Drewry vorige week nog in een webinar een verdere daling van de containertarieven voorspelde, is er deze week een significante toename van het spottarief te zien van 5%. Het is de eerste stijging sinds medio augustus. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens Drewry zou dat kunnen betekenen dat het uit de vaart nemen van capaciteit door rederijen zijn vruchten afwerpt. De betrouwbaarheid van de planning neemt trouwens toe. Het annuleringspercentage van geplande afvaarten is de komende vijf weken 8%.

Een container van 40 voet kost nu $1.406. Het waren allemaal lijnen met vertrekpunt Shanghai waar de tarieven de afgelopen week de plus in gingen: naar Los Angeles (+11%), Rotterdam (+4%), New York (+3%) en Genoa (+1%). Grootste daler was de lijn New York - Rotterdam, met -7%. Drewry spreekt in de update van deze week de verwachting uit dat de komende weken de tarieven min of meer gelijk blijven.

CEO Patrik Berglund zegt in Xeneta's deze week gepubliceerde outlook voor 2024 dat het niet de vraag is of de tarieven weer gaan stijgen, maar wanneer ze gaan stijgen. "Er is weinig ruimte om verder te dalen. Wat het meest waarschijnlijk is, is dat de tarieven langer rond dit niveau blijven, maar ze zullen zeker weer een keer gaan stijgen (...) Het is onrealistisch om te verwachten dat scheepvaartmaatschappijen verlies blijven draaien. Zij zijn verladers eigenlijk aan het subsidiëren om hun cargo de wereld over te verschepen."

Het dataplatform geeft een aantal indicatoren voor 2024. Ten eerste blijft de inflatie hoog in westerse landen, wat een negatieve invloed heeft op de aanschaf van goederen. Verder verwacht het IMF dat de wereldwijde economische groei zakt van 3,5% in 2022 tot 3% in zowel 2023 en 2024. Daarnaast is er een recordcapaciteit voor containervervoer, die alleen maar toeneemt. De tarieven worden volgens Xeneta boven alles bepaald door de balans tussen de capaciteit en de vraag naar zeecontainers.

"Rederijen kunnen overwegen om winst op te offeren om hun belangrijkste routes te beschermen", aldus Xeneta in de outlook. Ook sluit Xeneta niet uit dat rederijen doorgaan met het schrappen van geplande afvaarten. "In heel 2023 hebben we gezien dat ongeveer 25% van alle aangekondigde capaciteit van het Verre oosten naar Noord-Amerika is geschrapt."

Terugkeer van hoog- en laagseizoen?
Wel denkt Xeneta dat er misschien weer hoog- en laagseizoenen zullen zijn vanaf komend jaar. Sinds corona is er geen sprake meer van deze (tot dan toe) voorspelbare pieken en dalen. Eerst was er tijdens de coronapandemie een constante stroom aan goederenimport en daarna waren de magazijnen overvol. Maar nu staan volgens Xeneta de seinen weer op groen.

In 2024 wordt ook het emissiehandelssysteem ETS in de EU ingevoerd. Vervoerders zullen een toeslag berekenen, maar het kan volgens Xeneta ook andere gevolgen hebben, zoals hoeveel en welke schepen er van en naar de EU gaan varen.

Beperkingen Panamakanaal
De autoriteiten van het Panamakanaal hebben deze week aangekondigd dat het aantal schepen dat erdoor mag verder beperkt wordt van 34 naar 24 in november, 20 in januari en 18 in februari. Volgens Freightos bestaat de kans dat er meer schepen die uit Azië komen naar de westkust van de VS gaan en dat het drukker wordt in het Suezkanaal.

Bulkvervoer
De Baltic Dry Exchange voor bulkvervoer is afgelopen week gezakt van 1.662 naar 1.462 punten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden