Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Regeneratieve landbouw voorlopig nog toverwoord

26 September 2023 - Max van der Heijden

Voor grote foodbedrijven is regeneratieve landbouw een groen toverwoord, maar vooralsnog is er sprake van veel beloftes maar weinig vooruitgang. Dat blijkt uit onderzoek van investeerdersnetwerk Farm Animal Investment Risk & Return (Fairr).

Van de 79 onderzochte agrifoodbedrijven ziet 63% regeneratieve landbouw als een kans om uitstoot te verminderen, maar van hen die hun doelen op papier hebben vastgelegd heeft maar 64% die in cijfers concreet gemaakt.

Slechts vier bedrijven, Nestlé, PepsiCo, JBS en Sodexo, hebben geld gestoken in hun doel om boeren te helpen de transitie te maken naar nieuwe duurzamere vormen van landbouw. 

Investeerders worstelen ook met de grote hoeveelheid verschillende definities die bedrijven erop na houden voor regeneratieve landbouw. Dit doordat een algemene term opgesteld door een marktautoriteit of wetgever ontbreekt. Dat is ook een van de redenen dat autoriteiten in de VS, het VK en de EU al bezig zijn met het opstellen van strengere regels aangaande het doen van klimaatclaims of voornemens zijn die regels in te voeren. In de EU kunnen bedrijven een boete krijgen ter waarde van 5% van hun omzet en rechtszaken verwachten als ze hun klimaatclaims niet voor 2026 kunnen onderbouwen.

"De voedselgiganten hebben eindeloze persberichten gevuld met praatjes over hun inzet voor regeneratieve landbouw, maar zonder een overeengekomen definitie is het onmogelijk om te meten welke vooruitgang ze boeken of om ze ter verantwoording te roepen voor het niet nakomen van hun beloften'', zegt Jeremy Colller, hoofd Investeringen bij FAIRR in het rapport. 

Het ontbreken van een formele definitie zorgt er bijvoorbeeld voor dat een bedrijf als Mars regeneratieve landbouw uitsluit van zijn emissiedoelstellingen ondanks dat het wel wordt genoemd als onderdeel van het plan om de uitstoot te verminderen. 

In het rapport schrijft Fairr dat regeneratieve landbouw een van de en niet de enige optie moet zijn voor bedrijven om de impact van het voedselsysteem op het klimaat te verminderen. Het verhogen van de efficiëntie van voedingsstoffen en en het upgraden van machines levert waarschijnlijk slechts kleine voordelen op, maar voor boeren is het minder riskant en het rapporteren van de resultaten is gemakkelijker.

Tot slot zouden bedrijven volgens Fairr ook moeten nadenken over 'transformationele veranderingen', zoals het verminderen van voedselverspilling en het aanpakken van consumptie- en productiepraktijken. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden