Peter Boone, Barry Callebaut

Analyse Ondernemen

Nederlandse CEO Barry Callebaut stapt op

5 April 2023 - Max van der Heijden

Peter Boone, de Nederlandse bestuursvoorzitter van Barry Callebaut is woensdag met onmiddellijke ingang opgestapt. Dat maakte het bedrijf bekend op de dag dat het de halfjaarcijfers presenteerde. Boone stond pas anderhalfjaar aan het roer bij de Belgisch-Zwitserse chocoladefabrikant. Hij wordt opgevolgd door de Duitse Peter Feld. 

Boone zou zijn opgestapt om meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen. Zijn aankondiging kwam op de dag dat Barry Callebaut halfjaarcijfers presenteerde, die vergezeld werden door een omzetwaarschuwing. Het bedrijf vreest lagere verkoopvolumes voor de rest van het jaar. Dit doordat consumenten vanwege de hoge inflatie chocolade vaker links laten liggen. Eerder verwachte het bedrijf nog dat de omzet dit jaar met 5% zou groeien, maar nu wordt de verwachting uitgesproken dat de volume groei dit jaar vlak tot matig is.

Het bedrijf zag de verkoopomzet groeien naar 4,2 miljard Zwitserse frank, een stijging van 3,7%. De nettowinst kwam uit op 234,3 miljoen Zwitserse frank, een stijging van 10,5%. Het bedrijf boekte een hogere omzet dankzij gestegen kosten voor grondstoffen en de inflatie. Deze uitdagingen heeft het bedrijf naar eigen zeggen goed opgevangen via cost-plus pricing. Wat wil zeggen dat Callebaut het percentage dat zij bovenop de inkoopprijs van cacao rekenen heeft verhoogd. 

De verkoopvolumes daalden met 2,9% in de eerste helft van het jaar. Vooral in de EMEA-regio en Noord- en Zuid-Amerika daalden de volumes hard. In de regio Azië-Pacific was juist een stijging zichtbaar. Vooral deze volumedaling was een reden om de verwachtingen te verlagen. Als reden voor de daling noemt het bedrijf inflatie, maar ook de teruglopende vraag na een piek aan het einde van de pandemie in de VS. Desondanks verwacht het bedrijf dat de vraag aantrekt in de VS waar mensen vaker de deur uitgaan, reizen, toetjes kopen en bakkerijen bezoeken. 

Wat betreft de lagere volumes in Europa wijst het bedrijf naar de fabriek in het Vlaamse Wieze, die vorig jaar de deuren tijdelijk moest sluiten door een salmonellabesmetting en waar de productie het afgelopen halfjaar weer opgevoerd mocht worden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Nieuws Bedrijven

Winst Callebaut keldert, maakt efficiëntieslag

Nieuws Bedrijven

Barry Callebaut schrapt banen, onder meer in België

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden