Vion Food Group

Nieuws Ondernemen

Kredietverzekeraar ziet grote risico's in Vion

31 Maart 2023 - Wouter Baan

Een kredietverzekeraar van leveranciers van Vion heeft de exposure op het slachtconcern teruggebracht naar nul. De verzekeraar vindt het risico te groot. Volgens Vion heeft het besluit maar beperkt invloed en staat de financiële positie niet onder druk.

Vion laat in een reactie weten dat het besluit van de kredietverzekeraar te maken heeft met de fors opgelopen varkensprijzen, waardoor de kredietlijnen sneller vollopen. Leveranciers(verenigingen) maken gebruik van meerdere verzekeraars. De kredietverzekeraar in kwestie heeft volgens Vion een zeer geringe exposure, waardoor het effect niet zo groot is. Om welke bedragen het gaat, geeft Vion niet prijs. Ook laat Vion in het midden om welke kredietverzekeraar het gaat, maar volgens een bron gaat het om Euler Hermes dat onderdeel is van Allianz Trade. 

Mocht Vion haar financiële verplichtingen richting de toeleveranciers niet kunnen nakomen, dan vergoedt de kredietverzekeraar de schade. Dit is naar de verklaring van Vion niet aan de orde. Het bedrijf zegt stabiele betalingen te hanteren.

Extra waakzaam
De motivatie van Vion omtrent de hoge varkensprijzen is een legitieme reden. Wat echter op de achtergrond ook meespeelt, is dat de activiteiten van Vion nou niet bepaald bekend staan om de hoge winstgevendheid. Kredietverzekeraars zijn dan extra waakzaam. Dit was ook de reden waarom Vion in 2019 in de clinch raakte met kredietverzekeraar Euler Hermes  toen het bedrijf de kredietverzekering in Nederland wilde halveren naar €20 miljoen. Later werd dat conflict opgelost.

In de markt doen geluiden de ronde dat leveranciers zouden stoppen met het leveren van varkens aan Vion, omdat het risico op financiële complicaties te groot zou zijn. Een zegsman binnen Vion spreekt deze geruchten met klem tegen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Analyse Vlees & Eiwitten

Vion legt kaarten op tafel en wil weg uit Duitsland

Nieuws Vlees & Eiwit

Vion heroverweegt zijn positie in Duitsland

Analyse Vlees & Eiwit

Vion poogt tij te keren met afstoten Duitse slachterijen

Nieuws Vlees & Eiwit

Vion stoot maar liefst vier locaties in Duitsland af

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden