Ausnutria

Nieuws Jaarcijfers 2022

Ausnutria verkoopt minder babymelkpoeder in China

31 Maart 2023 - Wouter Baan

Melkpoederproducent Ausnutria heeft vorig jaar een aanzienlijk slechter resultaat geboekt dan het jaar daarvoor. De winst kreeg een flinke knauw, terwijl ook de omzet onder druk stond. De oorzaak hiervan ligt met name in China waar minder baby's worden geboren.  

De omzet daalt met bijna 10% tot €1,054 miljard. De nettowinst keldert met bijna 72% tot €29,3 miljoen. Het resultaat tapt duidelijk uit een ander vaatje na jaren waarbij de winst en omzet telkens toenamen.

Krimp in China
Als oorzaak wijst Ausnutria naar de belangrijkste afzetmarkt China, waar de geboortecijfers na een jarenlange toename nu onder druk staan. Dit drukt logischerwijs de afzetcijfers. Vooral de afzet van babymelkpoeder op basis van koemelk stagneerde. De afzet van geitenmelkpoeder via het merk Kabrita groeide wereldwijd wel wat. Naast tegenvallende afzet had Ausnutria op de Chinese markt te kampen met de naweeën van de coronapandemie, de opspelende inflatie en een ongunstige wisselkoers.

Ook de komende tijd voorziet Ausnutria tegenwind op de Chinese markt. Pas in 2025 wordt herstel verwacht. "Buiten China zien wij in Amerika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië een aanzienlijke groei", aldus directeur en minderheidsaandeelhouder Bart van der Meer.

Yili
2022 was op meerdere fronten een bijzonder jaar voor Ausnutria. Zo werd in januari de deal met de Chinese zuivelproducent Yili afgerond die een belang nam van 60%. De samenwerking met Yili loopt naar eigen zeggen goed. "Yili is ook naar Westerse begrippen een indrukwekkende zuivelonderneming. Strak georganiseerd met aansprekende resultaten. In 2023 zullen we, nu China na de lockdowns weer open is, onze samenwerking verder intensiveren en ook buiten China onze internationale positie gaan uitbreiden", aldus Van der Meer. Ook maakte Ausnutria in oktober vorig jaar bekend de samenwerking met geitenkaasproducent Amalthea verder te gaan intensiveren, door middel van een 50% belang in de Amalthea-kaasfabriek in het Brabantse Rijen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Nieuws Bedrijven

Winst Ausnutria lager door malaise zuivelmarkt China

Nieuws Melk

Personeel Ausnutria hervat werk na actiemaand

Analyse Ondernemen

Hoe groeibriljant Ausnutria de wind tegen kreeg

Nieuws Bedrijven

Actie bij Ausnutria om 'te lage' ontslagvergoeding

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden