Allard One / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

Bakkers in het nauw, eiwittransitie op schema

29 Maart 2023 - Max van der Heijden

Uit een foodsectoranalyse van de Rabobank blijkt dat de vooruitzichten voor de voedingssector positiever zijn dan verwacht. Waar de bank eerder verwachtte dat Nederland nu in een lichte recessie zou verkeren, blijkt dit tot nu toe niet het geval. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooralsnog blijft de Nederlandse consument geld uitgeven. Vooral de horeca herstelt zich sterker dan verwacht. Ook de supermarkten presteren goed, maar zien de volumes onder druk staan omdat consumenten voor goedkopere alternatieven kiezen. Toch is er door de prijsstijgingen wel sprake van omzetgroei, die voor 2023 wordt geschat op 6,0%. De prognose voor volgend jaar is minder rooskleurig. Vanwege het tabaksverbod wordt verwacht dat de omzet in 2024 zal krimpen. 

Voor de voedingsmiddelenindustrie heeft de Rabobank een omzetgroei van van 3,0% voor ogen. Vorig jaar boekte deze sector een forse omzetstijging. Die is vrijwel geheel te danken aan de prijsstijgingen en in mindere mate aan de volumegroei. Voor 2023 verwacht de Rabobank dat de omzet stabiel blijft door hoge prijzen.

De prognoses pakken vooral nadelig uit voor speciaalzaken. Onder meer bakkers en slager zullen de omzet dit jaar zien dalen, zo voorspelt de bank. Daarmee is het extra marktaandeel dat zij tijdens corona veroverden volledig verdampt. De forse kostenstijgingen waarmee zij te maken krijgen is maar gedeeltelijk doorberekend aan de consument. Hierdoor staan marges onder druk, waar de kosten wel zijn doorberekend vertrekken klanten naar een goedkopere concurrent. Bedrijfsopvolging blijft namelijk een uitdaging en succesvolle organisaties nemen de betere locaties over. 

Trends
In het rapport noemt de Rabobank ook enkele foodtrends die de komende jaren belangrijk worden. Die ontdekte de bank op 's werelds grootse natuurlijke en biologische voedingsmiddelenbeurs de Natural Products Expo West. Op die beurs was onder meer veel aandacht voor pro- en prebiotica in allerlei producten zoals koekjes. Daarnaast waren paddenstoelen de grote sterren van de beursvloer. Zo waren grondstoffen uit paddenstoelen terug te vinden in vleesvervangers, energiedrankjes, thee en koffie. Ook was er veel aandacht voor regeneratieve landbouw, vrije uitloop en upcycling, waarbij reststormen worden verwerkt tot nieuwe producten.

Tenslotte is de eiwittransitie nog lang niet mislukt, zo constateert de Rabobank. Want hoewel afgelopen jaar de omzetgroei van vlees- en zuivelvervangeners door de inflatie stagneerde, is de onderliggende groeitrend nog niet verdwenen, concludeert de bank. Zo is er nog een wereld te winnen op het gebied van kwaliteit, productietechnieken en grondstoffen, schrijft de bank. Die meldt dat de volgende generatie van plantaardige kaasalternatieven, gefermenteerde eiwitproducten en kweekvlees alweer voor de deur staat. De Rabobank verwacht dan ook verdere groei voor de markt richting 2030. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox