Shutterstock

Nieuws Ondernemen

'Chocolade Tony's ruim binnen voedselrichtlijnen'

3 Februari 2023 - Linda van Eekeres

De chocolade van Tony's Chocolonely valt ruim binnen de Europese als de Amerikaanse voedselrichtlijnen. Dat zegt de producent in reactie op vragen van Foodbusiness over een onderzoek van de Amerikaanse organisatie Consumer Reports. Daaruit blijkt dat 23 van de 28 geteste repen, waaronder een van Tony's, een te hoog gehalte zware metalen bevat.

Consumer Reports baseert zich op Californische richtlijnen. Een Amerikaanse ons van de 70% puur reep van Tony's bevat volgens die regels 134% van de dagelijks toegestane hoeveelheid lood van 0,5 microgram (voor cadmium was dit 28%). "Bij Tony's nemen we gezondheid en veiligheid heel serieus. Onze chocoladerepen vallen ruim binnen de norm die de European Food Safety Authority (EFSA) en de US Food and Drug Administration (FDA) als veilig beschouwen. Tony's pure chocolade voldoet dus aan de wettelijke eisen en dezelfde strenge normen als andere levensmiddelen die je dagelijks koopt en is veilig voor de consument. De richtlijnen van het California Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA), waarop de bevindingen van de studie van Consumer Reports zijn gebaseerd, zijn geen voedselveiligheidsnormen", aldus de onderneming in een schriftelijke reactie.

De chocolademaker maakt zich geen zorgen over de rechtszaak die een consument in de VS heeft aangespannen tegen fabrikant Hershey's, aangezien 'onze chocolade voldoet aan de richtlijnen van US Food and Drug Administration, en het onderzoek zich niet beroept op officiële voedselveiligheidsnormen'. Tony's legt uit hoe lood in de chocola terechtkomt: "Lood komt voor in verschillende soorten voedsel, ook in fruit, groente en vis. Metalen komen van nature voor in de bodem en tijdens de oogst. Lood wordt niet opgenomen via de wortels van de cacaoplant. In plaats daarvan hecht lood uit vele bronnen, waaronder bodem, stof en depositie van elektriciteitscentrales over de hele wereld, zich aan de buitenkant van de cacaobonen nadat ze uit de peulen zijn gehaald. De bonen zijn van nature bedekt met een kleverige cacaopulp, bekend als 'baba' of 'slijmstof', waardoor het lood aan de bonen kan blijven kleven terwijl ze worden gefermenteerd en gedroogd in de open lucht in de tropische landen waar ze worden geteeld."

Geen limieten voor lood
Cosumentenprogramma Radar deed navraag bij de FDA. Die liet weten: "De FDA heeft geen specifieke actiedrempels of maximum limieten voor lood of cadmium in chocolade of cacao. Maar we hebben geen actiedrempel nodig om handhavend op te treden tegen een product dat de veiligheidswetten overtreedt." De Europese regelgeving stelt ook geen grenzen aan de hoeveelheid lood in cacaoproducten, scheef Foodbusiness al eerder. "De NVWA neemt jaarlijks monsters levensmiddelen voor onderzoek op zware metalen (lood, cadmium, arseen en kwik) via het Nationaal Plan Contaminanten (NPC). Tot nu toe heeft de NVWA geen overschrijdingen aangetroffen van de maximumgehaltes voor cadmium in chocolade en/of cacaopoeder. Voor lood gelden er geen maximumgehaltes in dergelijke producten, maar ook daar zijn geen verontrustende gehaltes aangetroffen'', aldus Diane Bouhuijs, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tegen Foodbusiness. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden