Shutterstock

Achtergrond Financieel

Brexit goed voor Britse voedingsproducenten

31 Januari 2023 - Linda van Eekeres

Het is vandaag op de kop af drie jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verliet. Een viering wordt het niet. Het is duidelijk dat Brexit niet de voorspoed heeft gebracht die sommige politici voorspiegelden, maar lokale voedingsmiddelenproducten varen wel bij de Brexit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voedselprijzen zijn in het Verenigd Koninkrijk met 6% gestegen door de Brexit, berekende the London School of Economiscs (LSE). In totaal heeft dat een Brits huishouden de afgelopen twee jaar gemiddeld £210 gekost. De laagste inkomens worden daarbij relatief het hardst geraakt. Volgens het British Retail Consortium was de totale voedselinflatie in december 2022 13,3%. Dat is overigens lager dan gemiddeld in de EU (18,2%) en de eurozone (16,2%), maar wel een hoogterecord sinds het begin van de index in 2005. 

Het effect van Brexit wordt enigszins vertroebeld door de uitbraak van de coronapandemie, die ook begin 2020 de kop opstak en de energiecrisis die vervolgens haar invloed op de economie deed gelden. Het eerste jaar was een overgangsjaar, waarbij het VK feitelijk nog deel uitmaakte van de EU-markt. Sinds januari 2021 is er een handelsakkoord tussen de EU en het VK. Onder voorwaarden is er een invoertarief van 0% mogelijk (voor producten met EU-oorsprong). Volgens de LSE werken andere factoren dan het invoertarief het meest prijsopdrijvend: douanecontroles en extra maatregelen. Dit is volgens de onderzoekers gunstig voor de Britse voedselproducenten, die nu minder concurrentie ondervinden van Europese import.

Het aantal fusies en overnames in de Britse dranken en voedingsmiddelenindustrie is 2022 met 20% in aantal gedaald en in waarde gezien met 70%, blijkt uit een publicatie van afgelopen week van het Britse adviesbureau Oghma Partners. Dit wordt gedeeltelijk aan Brexit toegeschreven. Voor de landbouwexport (primaire, onbewerkte goederen en secundaire, bewerkte goederen) is het Verenigd Koninkrijk belangrijker voor Nederland als exportland dan als importland. Volgens een vorige week gepubliceerd rapport van Wageningen Universiteit en het CBS nam het VK nam in 2022 met 14% toe, iets minder dan bij de totale landbouwexport (17%).

Na Brexit blijft VK belangrijk voor uitvoer voedsel
Van de landbouwgoederen zijn Nederlandse bloemen en planten het meest in trek (19% van het totaal in 2021), daarna vindt veel kippenvlees, varkensvlees en rundvlees zijn weg over het kanaal (12%). Groenten, zoals tomaten, hebben een aandeel van 10%. Daarna volgen dranken met 9%. Overige voedingsproducten vormen 7%. Dit zijn onder meer preparaten voor sauzen, tomatenketchup en ijsjes. Vanuit het Verenigd Koninkrijk importeert Nederland voornamelijk dranken (17%) als whisky, wijn en bier. Overige voeding is goed voor 13%. Bij de groep natuurlijke oliën en vetten (9%) wordt vooral yellow grease (gebruikt frituurvet) geïmporteerd. In de groep zuivel en eieren (8%) gaat het voornamelijk om room, boter, en kaas, zoals cheddar. Na de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk volgens het rapport een belangrijke afzetbestemming voor landbouwgoederen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden