Farmel

Nieuws bedrijven

Farmel verwacht beter 2022 na moeilijk 2021

9 Januari 2023 - Klaas van der Horst

Farmel Holding heeft in 2021 zo'n 11% meer omzet geboekt, maar zag het resultaat omslaan van winst in verlies, vooral door negatieve resultaten in de zuivelhandel en verkeerd ingenomen posities. Hierdoor moesten kredietfaciliteiten heronderhandeld en uitgebreid worden. Het bedrijf is nu naar eigen zeggen in rustiger vaarwater. Over 2022 wordt weer een positief resultaat voorzien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van Farmel Holding steeg in 2021 met €45,3 miljoen naar een totaal van €456,7 miljoen, zo blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag. Het nettoresultaat ging ondertussen van €4,4 miljoen positief naar €3 miljoen negatief.

Kredietpositie
Dit was evenwel niet de grootste zorg voor de onderneming. Die ging uit naar het managen van kosten door verkeerd in genomen posities op de termijnmarkt en het afdekken van margin calls. Hierdoor raakte de kredietpositie in de knel en moest met banken worden heronderhandeld over aangepaste financieringen. Gevolg waren sterk oplopende korte termijn schulden en dito verplichtingen aan de bank. Hierdoor daalde het eigen vermogen.

Het verlies van Farmel werd in het voorjaar van 2022 al genoemd in het jaarverslag van Ausnutria, dat een belang van 50% in het Emmeloordse bedrijf heeft. Volgens Ausnutria werden in eerste instantie verliezen geleden op short posities voor zuivelgrondstoffen ter hoogte van €12,5 miljoen. Farmel reageerde daarop met de mededeling dat dit verlies per eind 2021 weer voor het grootste deel zou zijn weggewerkt. Dit is dus uitgekomen. Wel is daarbij het volume aan kortetermijnschulden met bijna €40 miljoen opgelopen.   

Verdere omzetgroei, betere prijzen
Inmiddels zijn maatregelen genomen om herhaling van zo'n situatie te voorkomen. De positie op de termijnmarkt wordt beter gemanaged en ook de schuldenpositie heeft extra aandacht. Ondertussen is er een goede verdere omzetgroei te melden en worden ook betere afzetprijzen gerealiseerd. Ondertussen heeft Farmel ook zuivelverwerker Vecozuivel overgenomen van de familie Van Rouwendaal.

De negatieve resultaten zijn bijna uitsluitend gerealiseerd in de handelsactiviteiten. De boerderijmelkactiviteiten werden er niet door geraakt en hadden wel een positief resultaat. Blijkens het jaarverslag verwacht Farmel ook een sterke groei van deze activiteiten, omdat een bijna 20% hogere afdracht aan ZuivelNL wordt voorzien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden