Shutterstock

Analyse Rundvlees

Vleesverwerkers geraakt door droogte VS

16 November 2022 - Max van der Heijden

De droogte die een groot deel van het jaar de zuidelijke vlaktes in de Verenigde Staten teisterde, had dit jaar een hevige impact op de Amerikaanse rundveehouders.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zij zagen zich gedurende het jaar genoodzaakt hun koeien eerder van de hand te doen dan gewenst, dit als gevolg van een tekort aan water en gras en hogere prijzen voor voer. Hierdoor groeide het aanbod van rundvee op de Amerikaanse veemarkten. Normaliter zou meer aanbod voor hogere prijzen moeten zorgen, maar een hogere vraag vanuit Azië en angst voor een mogelijk tekort in de herfst, stuwden de prijzen alsnog omhoog. 

Voor de rundvleesverwerkers JBS en Tyson Foods was het door deze omstandigheden een zwaar jaar, dit onder andere door de hoge prijzen voor slachtrunderen. De verwachting is dat die prijs nog verder gaat stijgen nu de rundveestapel in de VS flink kleiner is. 

Lagere marge
JBS Beef North America meldde dat de omzet met 4,8R% was gedaald, de aangepaste Ebitda is maar liefst 67,5% lager en de marge daalde met 16,7 procentpunten naar 8,7%. Het bedrijf spreekt zelf van een normalisering van de marge. Ook denkt JBS dat de hoeveelheid vleesrunderen in de VS voorlopig nog wel laag blijft. Het herstel hangt volgens het bedrijf af van de weersontwikkelingen. Als er gras groeit in het zuiden, kan de veestapel mogelijk sneller groeien.

Concurrent Tyson Foods, dat vanwege een gebroken boekjaar cijfers over het vierde kwartaal rapporteert, zag de gemiddelde verkoopprijs van rundvlees dalen. Hoewel het bedrijf meer rundvlees verkocht ging het vooral om bewerkte vleesproducten. Het bedrijfsinkomen voor het vierde kwartaal was 67% lager ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs daalde met 8,2%. Ook Tyson Foods zag de kosten voor rundvlees stijgen en de marge dalen van 22,9% in 2021 naar 7,7% in 2022. 

Kip
Het omgekeerde is het geval met kip. Daarvan steeg de marge van een negatieve 3,5% naar een positieve 7,4% in het vierde kwartaal van 2022. Ook JBS zag de marge op de Noord-Amerikaanse kippenverkoop het afgelopen kwartaal groeien. In dit geval naar 12,6% een stijging van 0,8 procentpunten. 

De omzet van de kippentak van JBS, die de naam Pilgrims Pride draagt, groeide met 17,2% en de aangepaste Ebitda met 25,1%. De kippendivisie van Tyson Foods maakte in het vierde kwartaal van 2022 nog een verlies van $136 miljoen, een jaar later is er $340 miljoen winst. Dit kwam door een volumegroei van 1,1% en een prijsstijging van 18,2%.

Voor volgend jaar verwacht een analist van Goldman Sachs dat gemiddelde kipprijzen zullen dalen omdat consumenten opzoek gaan naar goedkopere opties.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden