Shutterstock

Analyse Rundvlees

Rundvleesprijs op bodem gestuit

21 Oktober 2022 - Matthijs Bremer

De prijs van rundvlees zit in een flinke dip. Sinds mei zijn de prijzen op de rundvleesmarkt met €1 gedaald. Door een groot vee-aanbod werd vooral de nazomer gedomineerd door rode cijfers. Maar volgens insiders is het overschot aan vee zo goed als weggewerkt en zal de trend snel keren. Aan de vraagkant van de markt lijkt goedkoop vlees het ondertussen te winnen van de luxe delen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van rundvlees heeft eindelijk een bodem gevonden. Net als vorige week kost een kilo rundvlees van U-kwaliteit €4,88. De notering van Vee&Logistiek is nog steeds hoger dan normaal, maar wel veel lager dan van de zomer. Insiders denken dat de markt nu voorlopig even stabiel blijft. 

Dat de prijs de afgelopen tijd onder druk stond, is vooral het gevolg van een groter aanbod aan slachtrunderen. Door de lage melkprijzen en dure fosfaatrechten deden veel veehouders hun koeien weg. Krapte op de arbeidsmarkt speelde de rundvleessector in het begin van de herfst partte. Door personeelstekorten konden slachthuizen het aantal runderen dat werd weggebracht niet bijbenen, met een lagere vleesprijs als gevolg.

Helemaal ten einde is deze trend nog niet, want op dit moment worden wekelijks nog steeds meer dan 10.000 runderen geslacht. Voor de zomer was het aanbod structureel lager. Toch lijkt het aantal slachtingen over zijn hoogtepunt heen. Voor de tweede week op rij worden er minder runderen geslacht dan de week ervoor. 

Insiders verwachten dat met de afname van het aantal slachtingen een keerpunt is bereikt. Het overtollige aanbod is inmiddels weggewerkt, dus zal het aantal runderen dat hun weg naar de slachthuizen vindt binnenkort dalen. Hiermee lijkt de druk op de vleesprijs ten einde. 

Goedkoop vlees
Aan de vraagkant van de markt bestaat een gemengd beeld. In tegenstelling tot de verwachting van sommige analisten blijft de vraag naar rundvlees groot. Een migratie van rundvlees naar goedkopere vleescategorieën zoals kip of varkensvlees blijft voorlopig uit. Wel lijkt het consumptiepatroon onder druk van de hoge inflatiecijfers te veranderen. Consumenten letten op het moment op de kleintjes. Daardoor zijn luxeonderdelen volgens insiders op dit moment moeilijk te verkopen. Goedkoper vlees zoals gehakt of worst blijft daarentegen populair.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden