JessicaGirvan / Shutterstock.com

Nieuws Beurs

Prognose: minder orders voor Just Eat Takeaway

18 Oktober 2022 - Eric de Lijster

Just Eat Takeaway heeft in het derde kwartaal van dit jaar minder orders verwerkt, maar de brutotransactiewaarde wel licht zien stijgen. Dit verwachten analisten in aanloop naar de kwartaalupdate aanstaande woensdag.

Analisten van JPMorgan voorzien dat het aantal orders in de verslagperiode met 10% is gedaald tot €240 miljoen. De marktconsensus rekent op €238 miljoen. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland gaat de terugval het sterkst zijn met een krimp van 15%, volgens JPMorgan. In Noord-Amerika liepen de orders met 10% terug, verwachten de analisten. Degroof Petercam is iets minder negatief en rekent op een daling van de orders met 8% tot 244 miljoen stuks.

De brutotransactiewaarde steeg volgens de consensus met 3% tot €7 miljard, waarbij JPMorgan, die daar licht onder zit, rekent op een verwachte groei van 4% in Noord-Amerika en van 6% in Noord-Europa. Ook Degroof zit net onder de analistenconsensus. In het derde kwartaal van 2021 verwerkte Just Eat 266 miljoen orders en kwam de brutotransactiewaarde uit op €6,8 miljard.

Outlook
Vanwege de onzekere macro-economische omstandigheden en volatiliteit op de valutamarkten verlaagde Just Eat eind september de outlook voor de bruto transactiewaarde naar een stijging van enkele procenten in 2022. Voorheen mikte het bedrijf voor dit jaar op een stijging van circa 5%. Wel verwacht de maaltijdbezorger dat de aangepaste EBITDA in de tweede jaarhelft positief is, meldde het toen ook. In de eerste helft van 2022 kwam de aangepaste EBITDA nog uit op een verlies van €134 miljoen. JPMorgan rekent voor de tweede helft van dit jaar op een bedrag van €9 miljoen positief. Voor heel 2022 komt JPMorgan zo uit op een aangepaste EBITDA van €125 miljoen negatief, wat een flinke verbetering betekent ten opzichte van het negatieve resultaat van €331 miljoen in 2021.

Just Eat verwacht in 2023 een positieve aangepaste EBITDA. Analisten van JPMorgan voorspellen een positief resultaat van €60 miljoen. Just Eat komt woensdag voorbeurs met een update over het derde kwartaal. Het aandeel noteerde maandagmiddag liefst 8% hoger op €13,89. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric de Lijster is lid van de redactie van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden