Shutterstock

Nieuws Zuivelmarkt

Zuivelgigant Fonterra lijkt minder bang voor inflatie

12 September 2022 - Wouter Baan

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie voorziet dat de hoge zuivelprijzen voorlopig stand kunnen houden. Tegelijkertijd is de verwachting dat de melkproductie verder gaat slinken. Met deze gunstige vooruitzichten is het verwachte dividend voor de leden-melkveehouders voor het gebroken boekjaar 2022/2023 opgeschroefd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een extra marktupdate laat Fonterra-CEO Miles Hurrel weten dat de zuivelmarkt sprake is van een goed sentiment. In eerder marktupdates sprak de CEO nog zijn zorgen uit over vraaguitval in relatie tot inflatie, maar daar rept hij opvallend genoeg nu met geen woord over. Fonterra baseert het goede sentiment onder meer op de stijging van de Global Dairy Trade afgelopen week. Daar liet met name volle melkpoeder een stevige opwaartse correctie zien. Volle melkpoeder is voor Fonterra een belangrijk, zo niet het belangrijkste, zuivelfabricaat.

Dividend opgeschroefd
Met de goede vooruitzichten in ogenschouw, heeft Fonterra heeft verwachte dividend voor de ruim 10.000 leden opgeschroefd. De dividendraming ligt nu in een range van 45 tot 60 Nieuw-Zeelandse dollarcent, terwijl eerder nog uit werd gegaan van 30 tot 45 dollarcent. Opvallend genoeg verlaagde Fonterra kortgeleden de melkprijsprognose nog wel. Dit wordt door de hogere dividendraming dus nu gecompenseerd. Wel moet worden opgemerkt dat het boekjaar 2022/2023 nog lang duurt. De balans kan volgend jaar juni pas definitief worden opgemaakt.

Minder melk door regenval
De melkcollectieprognose heeft Fonterra licht naar beneden bijgesteld, van 1,51 miljoen naar 1,495 kilo milk sollids. Dit vanwege slechte weersomstandigheden bij de start van het nieuwe seizoen. Op sommige delen van het zuidereiland is veel regen gevallen en dat drukt de productie. Daarmee zet de dalende trend van de afgelopen jaren door.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden