Puamelia

Nieuws AB Inbev

Oekraïners roepen op tot boycot van Leffe

30 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

Vorige week werd bekend dat het Belgische bedrijf AB InBev het speciaalbier Leffe, een van de bekendste speciaalbieren ter wereld, gaat brouwen in Rusland. Een oproep tot een boycot van het bier klinkt daardoor steeds luider. 

Volgens Katya Yuschenko, de vrouw van de voormalige Oekraïense president Viktor Yuschenko, zou het bedrijf AB InBev een voorstander zijn van genocide. ''West-Europa leest anderen graag de les over corruptie, maar zelf verkiezen ze geld boven moraal. Boycot #Leffe beer'', zo schrijft ze in een tweet. 

Volgens Oleg Nikolenko, woordvoerder van het Oekraïense Ministerie van Buitenlandse Zaken, klinkt er in België een groeiende stem om Leffe te boycotten. Intussen probeert AB Inbev de PR-schade zo goed als het gaat te beperken. Dit wordt bemoeilijkt door het feit dat het bedrijf geen zeggenschap heeft over de dagelijkse bedrijfsvoering van de joint-venture die het samen met Anadolou Efes aanging om bier te brouwen en te verkopen in Rusland.

Boze Belgen
In België hebben politici vol afschuw gereageerd op het nieuws. ''Het roept ethische en morele vragen op'', zegt François Desquesnes, een Waals parlementslid en lid van de landbouwcommissie tegen nieuwssite Politico. Hij waarschuwt voor gevolgen voor alle actoren in de Belgische brouwerijketen, waardoor banen mogelijk in gevaar komen. Volgens hem is Belgisch bier in het buitenland laten produceren een bedreiging voor de lokale werkgelegenheid.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden